Asijská kuchyně Bezlepkové Předkrmy a pomazánky Recepty

Vietnamské zeleninové letní závitky

Jestli vás vietnamská kuchyně ještě nedostala, vyzkoušejte tyto letní závitky. Spolu s jarními, které se na rozdíl od letních smaží, jednoznačně patří k vietnamské klasice. Moje verze letních závitků je hodně odlehčená, bez masa a vaječné omelety, místo toho jsou závitky plné zeleniny a bylinek, nechybí ale ani rýžové nudle, avokádo a arašídy. Jsou skvělým a lehkým předkrmem, který máte do pár minut hotový, teda když se naučíte rolovat 🙂 Rolování není jen tak. Sama mám za sebou několik nepovedených a dost neatraktivních závitků, na které bolelo se koukat, jestli ale už někdy něco rolovali, po pár kouscích vám to půjde samo. I proto jsem pro vás nafotila návod, abyste se věděli, jak na to. 🙂

Vietnamské zeleninové letní závitky

Vietnamské zeleninové letní závitky

 

Náplň můžete samozřejmě podle chuti obměňovat a přizpůsobit tomu, co máte zrovna v lednici. Bez nějakých základních asijských surovin se ale neobejdete. Koriandr seženete dneska už v jakémkoliv supermarketu, stejně jako rýžové závitky, ingredience na omáčky a nudle. Pražáci pak můžou zavítat do Sapy, kde jsou tyhle věci oproti obchodům relativně levné.

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 2 porce (8 kusů závitků)

Ingredicence na závitky:

  • 8 kusů rýžového papíru (průměr cca 16cm)
  • hrst ledového salátu
  • hrst vietnamských čerstvých bylinek (použila jsem koriandr a mátu)
  • 1 středně velká mrkev
  • půlka avokáda
  • půlka červené papriky
  • 150 gramů rýžových nudlí Bún
  • hrst pražených arašídů

Ingredience na omáčku:

  • 4 polévkové lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky

Postup:

Ještě před rolováním je velmi důležité připravit si všechny suroviny tak, abyste je měli při balení pěkně po ruce.

  1. Nejdříve si namočte nudle na pár minut do hrnce s vodou, aby změkly.
  2. Pak se pusťte do omáčky. Nakrájejte mrkev na tenké nudličky a naskládejte ji do malé mističky. Zalijte dvěma polévkovými lžícemi rýžového octa, lžící rybí omáčky a sladké chilli omáčky. Promíchejte a dejte do lednice, kde ji nechte mrkev s polu s omáčkou minimálně 2 hodiny odležet. Omáčka získá nádhernou oranžovou barvu, chutě se propojí a mrkev navíc změkne, ale pořád bude krásně křupat.
  3. Uvařte rýžové nudle bún: sceďte je a dejte je do vařící vody. U doby vaření se řiďte podle návodu, ale dejte pozor, abyste je nerozvařili, stačí jim jenom chvilka. Uvařené nudle zceďte a propláchněte je studenou vodou. Tak nebudou tolik lepit a bude se s nimi lépe pracovat. Nechte je v cedníku odkapat.
  4. Avokádo nakrájejte na plátky, papriku na tenké proužky, stejně dlouhé, jako mrkev. Mrkev vyndejte z omáčky a salát natrhejte na menší kousky.
  5. Arašídy nadrťte na malé kousky – jde to dobře ve hmoždíři nebo je jednoduše pokrájejte nožem hodně na jemno.
  6. Připravte si mísu se studenou vodou, do které budete rýžový papír namáčet.
Omáčka na vietnamské zeleninové letní závitky

Omáčka získá díky mrkvi nádhernou oranžovou barvu. Mrkev navíc hezky změkne, ale pořád bude křupat.

 

A jdeme rolovat!

  1. Nejdříve musíme papír vykoupat a mám dojem, že tady je ta největší věda. Pokud je totiž papír mokrý až moc, snadno se potrhá. Příliš suchý papír zase při rolování křupe a okraje se neslepí k sobě. Papír vykoupejte asi 10 sekund ve vodě, aby změkl. Měl by mít takovou konzistenci, že když ho vytáhnete z vody, je spíše polotvrdý a dokážete ho bez problému udržet v ruce. Papír postupně ještě bude vodu nasávat a změkne.
  2. Položte namočený rýžový papír na suchý talíř. Do dolní třetiny pak položte náplň – nejdříve bylinky, pak salát, uvařené rýžové nudle, plátky mrkve, papriku, avokádo a posypte nadrcenými kousky arašídů. Bacha, je lepší dát náplně méně, než si myslíte, že by mělo být. Závitek se vám bude mnohem lépe balit.
  3. Papír teď je krásně měkký, poznáte to tak, že se na něm vytvořily takové varhánky (pro lepší představu se raději koukněte na fotky, ať víte, o čem mluvím). Spodní kraj papíru ohněte přes náplň a velmi pevně stlačte, aby se papír přichytil k náplni.
  4. Teď upravte boční strany. Přeložte je, jako byste skládali obálku.
  5. Teď závitek uchopte velmi pevně a zarolujte ho, co nejpevněji to půjde. Kraje papíru se spojí a – v ideálním případě – vznikne rolka.
  6. Závitek rozpůlte a hned servírujte s připravenou omáčkou.

No a když se vám závitek nepodaří, tak nevěšte hlavu. Závitek je moc dobrý i tak 🙂  Přeju hodně zdaru a dobrou chuť! 🙂

A pokud někoho bude zajímat ten krásný japonský talíř, který se perfektně hodí i na sushi, tak k dostání je tady: Chefshop.cz.

Vietnamské zeleninové letní závitky

Vietnamské zeleninové letní závitky

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat