Asijská kuchyně Bezlepkové Předkrmy a pomazánky Recepty

Vietnamské zeleninové letní závitky

Jestli vás vietnamská kuchyně ještě nedostala, vyzkoušejte tyto letní závitky. Spolu s jarními, které se na rozdíl od letních smaží, jednoznačně patří k vietnamské klasice. Moje verze letních závitků je hodně odlehčená, bez masa a vaječné omelety, místo toho jsou závitky plné zeleniny a bylinek, nechybí ale ani rýžové nudle, avokádo a arašídy. Jsou skvělým a lehkým předkrmem, který je i rychle hotový, teda když se naučíte rolovat 🙂 Rolování není jen tak. Sama mám za sebou několik nepovedených a dost neatraktivních závitků, na které se skoro nedalo koukat, jestli ale už někdy něco rolovali, po pár kouscích vám to půjde samo. I proto jsem pro vás nafotila návod, abyste se věděli, jak na to! 🙂

Vietnamské zeleninové letní závitky

Vietnamské zeleninové letní závitky

 

Náplň můžete samozřejmě podle chuti obměňovat a přizpůsobit tomu, co máte zrovna v lednici. Bez nějakých základních asijských surovin se ale neobejdete. Koriandr seženete dneska už v jakémkoliv supermarketu, stejně jako nudle, rýžový papír a ingredience na omáčky. Pražáci pak můžou zavítat do Sapy, kde se tyhle suroviny dají pořídit opravdu levně.

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 2 porce (8 kusů závitků)

Ingredicence na závitky:

  • 8 kusů rýžového papíru (průměr cca 16cm)
  • hrst ledového salátu
  • hrst vietnamských čerstvých bylinek (použila jsem koriandr a mátu) 🌿
  • 1 středně velká mrkev 🥕
  • půlka avokáda 🥑
  • půlka červené papriky
  • 150 gramů rýžových nudlí Bún
  • hrst pražených arašídů 🥜

Ingredience na omáčku:

  • 4 polévkové lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky 🌶️
  • 1 lžíce rybí omáčky (lze nahradit klasickou mořskou solí)

Postup:

Ještě před rolováním je důležité si připravit všechny suroviny tak, abyste je měli při balení pěkně po ruce:

  • Nejdříve si namočte nudle na pár minut do hrnce s vodou, aby změkly.
  • Pak se pusťte do omáčky. Nakrájejte mrkev na tenké nudličky a naskládejte ji do malé mističky. Zalijte rýžovým octem, rybí omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Promíchejte a dejte do lednice, kde ji nechte minimálně 2 hodiny marinovat. Omáčka získá nádhernou oranžovou barvu, chutě se propojí a mrkev navíc změkne, ale pořád bude krásně křupat.
  • Uvařte rýžové nudle bún: sceďte je a dejte je do vařící vody. U doby vaření se řiďte návodem na obalu – dejte pozor, abyste je nerozvařili, stačí jim jenom chvilka. Uvařené nudle zceďte a propláchněte je studenou vodou. Tak nebudou lepit a bude se s nimi lépe pracovat. Nechte je v cedníku odkapat.
  • Avokádo nakrájejte na plátky, papriku na proužky stejně dlouhé jako mrkev. Salát natrhejte na menší kousky.
  • Arašídy nadrťte na malé kousky – jde to dobře ve hmoždíři nebo je jednoduše pokrájejte nožem.
  • Jakmile je mrkev měkká, vyndejte ji z omáčky. Ta je už hotová a můžete ji přelít do menší a atraktivnější mističky.
  • Připravte si mísu se studenou vodou, do které budete rýžový papír namáčet.
Omáčka na vietnamské zeleninové letní závitky

Omáčka získá díky mrkvi nádhernou oranžovou barvu. Mrkev navíc hezky změkne, ale pořád bude křupat.

 

A jdeme rolovat!

  • Nejdříve musíme papír vykoupat. A tady je ta největší věda. Pokud je papír mokrý až moc, snadno se potrhá, příliš suchý papír zase při rolování křupe a nelepí k sobě. Papír vykoupejte asi 10 sekund ve vodě, aby změkl. Měl by mít takovou konzistenci, že když ho vytáhnete z vody, je spíše polotvrdý, ale vytvoří se na něm takové varhánky – stejné jako máte na prstech, když se koupete hodně dlouho ve vaně. Musíte ho ale bez problému udržet v ruce. V tuhle chvíli papír vodu nasává a postupně ještě měkne.
  • Položte namočený rýžový papír na suchý talíř. Do dolní třetiny pak dejte náplň – nejdříve bylinky, pak salát, uvařené rýžové nudle, plátky mrkve, papriku a avokádo. Posypte nadrcenými kousky arašídů.

‼️ Tip pro ty, co závitky balí prvně: je lepší dát náplně méně, než si myslíte, že by mělo být. Závitek se vám bude mnohem lépe balit! 

  • Papír teď je krásně měkký. Spodní kraj papíru ohněte přes náplň a stlačte, aby se papír přichytil k náplni.
  • Teď upravte boční strany. Přeložte je, jako byste skládali obálku.
  • Závitek uchopte velmi pevně a zarolujte ho, co nejpevněji to půjde. Kraje papíru se spojí a – v ideálním případě – vznikne rolka.
  • Závitek rozkrojte nožem a hned servírujte s připravenou omáčkou.

No a když se vám závitek nepodaří, tak nevěšte hlavu. Závitek je moc dobrý i tak! 🙂

A pokud někoho bude zajímat ten krásný set japonské keramiky, který se perfektně hodí i na sushi, tak ten k dostání je tady: Chefshop.cz. Přeju hodně zdaru a dobrou chuť! 🙂

Vietnamské zeleninové letní závitky

Vietnamské zeleninové letní závitky

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat