Klasické vánoční cukroví plné cukru, másla a mouky mě nikdy moc nebavilo. Jakmile si chcete užít i svátky bez lepku a bez laktózy, tak vlastně ani nemáte moc na výběr a musíte vymýšlet alternativy. Proto každé Vánoce připravuju různé druhy nepečeného cukroví, na kterém mě asi nejvíc baví to, že ho strkáte do mrazáku místo do trouby. Nic nespálíte a navíc ho můžete připravit i klidně tři hodiny před tím, než sednete ke stromečku, protože není nutné čekat, než se rozleží.
Dá se s ním kouzlit docela dobře, druhů existuje nespočet, závisí vlastně na tom, jaké kombinace máte rádi a jaké suroviny jsou zrovna k dispozici. Jestli přípravu cukroví necháváte na poslední chvíli nebo jenom nemáte nervy na pečení jako já, těchto 6 druhů nepečeného cukroví je přesně pro vás!
Meruňkové kuličky s kokosem
Kokos s meruňkami je skvělá kombinace. Určitě doporučuju trochu zainvestovat a použít kokos v bio kvalitě (koupíte v obchodech se zdravou výživou). Kokos je totiž jednou z ingrediencí, kde rozdíl mezi bio a nebio opravdu poznáte. Ten nejlevnější kokos ze supermarketu je většinou jenom suchá drť bez chuti a vůně, zato když rozmixujete jeho kvalitnější bio variantu, uvolní se spoustu kokosového oleje, který pak v lednici krásně zatuhne a skvěle funguje jako spojovalo. Obyčejný levný kokos můžete mixovat jak chcete, ale stejně se s ním stane prd a kuličky se budou hodně drolit.

Meruňkové kuličky s kokosem
Ingredience na 20 kuliček:
- 150 gramů sušených meruněk
- 100 gramů strouhaného bio kokosu
- 100 gramů slunečnicových semínek
- 1-2 lžíce medu (podle toho, jak máte rádi sladké)
Postup:
Meruňky zalijte horkou vodou, aby trochu změkly. V sekáčku rozmixujte kokos a slunečnicová semínka na jemno. Stejně tak rozmixujte meruňky na hladkou kaši. Sypké ingredience a pyré spolu s medem spojte dohromady a pořádně promíchejte. Dejte na chvíli do mrazáku zatuhnout a poté rukama vytvarujte kuličky. Můžete obalovat v dalším kokosu, ale kuličky jsou výborné i bez něj.
Arašídová srdíčka s arašídovým máslem
Tyhle srdíčka si oblíbí všichni milovníci arašídového másla – garantuji, že uspokojí i ty největší arašídový chutě a vášně na dobrých pár hodin! Jsou docela výživné, ale žádný strachy, do těla dostanete jenom spoustu zdravé energie, hlavně hodně bílkovin a zdravých tuků. Když mlsat, tak chytře, ne? 🙂

Arašídová srdíčka s arašídovým máslem
Ingredience na 12 srdíček:
- 100 gramů nepražených arašídů
- 100 gramů vlašských ořechů
- 100 gramů sušených meruněk
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžička medu
Postup:
Meruňky nakrájejte, poté zalijte horkou vodou a nechte změknout. V sekáčku rozmixujte arašídy a vlašské ořechy na jemno. Slejte vodu z meruněk a rozmixujte je najemno. Ořechy a pyré spolu s medem spojte dohromady a pořádně promíchejte. Dejte na chvíli do mrazáku zatuhnout. Poté pomocí válečku těsto vyválejte a vykrajujte srdíčka. Srdíčka dejte znovu trochu zatuhnout do mrazáku, aby se s nimi dobře manipulovalo při spojování. Na závěr je slepujte tenkou vrstvou arašídového másla.
Čokoládové kuličky s brusinkami
Čoko kuličky s brusinkami jsou docela výrazné, ale ta kombinace sladkokyselých brusinek a hořkosladké čokolády mě hrozně baví a vás určitě bude taky 🙂 Určitě doporučuji koupit kvalitní čokoládu, která není plná cukru, na nepečeném cukroví se každá slabší ingredience dost pozná. Kakao můžete nahradit i karobem a tím pádem i méně sladit. Jsou krásně vláčné a plné chuti!

Kakaové kuličky s brusinkami
Ingredience na 20 kuliček:
- 100 gramů sušených brusinek
- 100 gramů kvalitní hořké čokolády
- 100 gramů ovesných vloček
- 2 lžičky medu
- 50 gramů kakaa nebo karobu
Postup:
Brusinky zalijte trochou horké vody. Jakmile změknou, vodu slijte a rozsekejte je na malé kousky. V sekáčku rozmixujte vločky najemno a přidejte k brusinkám. Rozehřejte čokoládu, přidejte k ní med a kakao. Promíchejte v těsto, které dejte ztuhnout do lednice. Poté rukama vytvarujte kuličky. Pokud by těsto bylo příliš vláčné, přidejte trochu rozsekaných vloček a kakaa.
Skořicové kuličky s datlemi
Skořice k Vánocům neodmyslitelně patří, v chladných dnech i hezky zahřeje. Tyhle skořicové kuličky jsou lehké, ale přesto krásně uspokojí chutě po sladkém. A ta jejich vůně, to je pecka 🙂

Skořicové kuličky
Ingredience na 20 kuliček:
-
80 gr. sušených datlí
-
100 gramů vlašských ořechů
-
100 gramů lískových ořechů
- 50 gramů ovesných vloček
-
1 lžička skořice + na obalení
-
1 lžička medu (nemusí být)
Postup:
Datle nakrájejte na malé kousky a namočte do horké vody, aby změkly. V mixéru rozmixujte všechny ořechy a vločky na jemno. Stejně tak rozmixujte datle na jemnou kaši, kterou zamíchejte s rozmixovanými ořechy, vločkami, skořicí a pokud máte rádi hodně sladké, tak i lžičkou medu. Já med většinou vynechávám, protože jsou na mě datle sladké dost, ale milovníci sladkého nechť si přisladí. Z hmoty vytvarujte kuličky, které dejte trochu ztuhnout do lednice. Poté obalujte ve skořici.
Nepečené oreo dortíčky s kokosovým krémem
Vypadají jako oreo, ale asi vás zklamu, chutnají úplně jinak. Přece jenom to nejsou sušenky z mouky a cukru, ale nepečené dortíčky z kakaa, ořechů a semínek. I když vypadají těžce a výživně, jsou docela lehké, kokosový tofu krém je hodně osvěžuje. Mezi tou hromadou kuliček jsou perfektním zpestřením 🙂
Ingredience na 12 dortíčků – těsto:
- 100 gramů vlašských ořechů
- 2 lžičky lněných semíněk
- 2 lžíce karobu nebo kakaa
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce vody
Ingredience na krém:
- 100 gramů silken tofu
- 100 gramů strouhaného kokosu
- 1 lžička medu
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup:
V mixéru rozmixujte vlašské ořechy a lněná semínka na jemno. V míse je smíchejte s kakaem, vodou a medem. Promíchejte, pokud se bude těsto drolit (závisí na tom, jak tekutý máte med), přidejte trochu vody. Dejte vychladit do lednice.
Mezitím si připravte krém. Silken tofu osušte a rozmixujte spolu s medem, citrónovou šťávou a kokosem. Krém by měl by mít tužší konzistenci, aby dortíky nerozmáčel a dobře se natíral. Jakmile těsto trochu ztuhne, vyválejte z něho tenkou placku, ze které vykrajujte malá kolečka. Ty natírejte krémem a spojujte dohromady. Dortíky nakonec můžete ozdobit malým kouskem kokosového plátku.
Kakaové kuličky s čokoládou
Kakaové kuličky s čokoládou jsou hlavně pro ty, kteří milují kakao a čokoládu ve velkém – jsou totiž hodně chuťově výrazné a poměrně hutné, takže je lepší je podávat v menších porcích. Můžete je ozdobit jakkoliv, obalovat v kakau, sezamu nebo v kokosu. Jsou pak skvělou parádou i pro oko!

Kakaové brownie kuličky
Ingredience na 20 kuliček:
- 80 gramů sušených datlí
- 100 gramů kvalitní čokolády
- 100 gramů lískových ořechů
- 100 gramů ovesných vloček
- 50 gramů kakaa
Postup:
Datle namočte do horké vody, aby změkly. Ořechy a vločky rozmixujte v sekáčku na jemno. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a vše v jedné míse spojte dohromady spolu s kakaem. Těsto by mělo mít nelepivou konzistenci, takovou, kdy se nelepí na prsty, ale nedrolí se. Dejte na chvíli do lednice vychladit a poté z něho vytvarujte kuličky. Ty obalujte v tom, co vám nejvíce chutná – mně chutnají nejvíce ty kakaové, ale ani v kokosu nebo sezamu nejsou vůbec k zahození.
Jak dlouho cukroví vydrží a kde ho skladovat?
Kuličky můžete skladovat v lednici nebo v mrazáku, v nějaké dobře uzavíratelné nádobě. V mrazáku vydrží opravdu dlouho – přesnou dobu trvanlivosti sice neznám, protože je vždycky hrozně rychle sníme, ale jsem si jistá, že je z mrazáku můžete vytáhnout i dva týdny po Vánocích. Větší pravděpodobnost ale je, že je do té doby sníte 😉

Nepečené vánoční cukroví – zdravé a jednoduché!
2 Comments
Meruňkové maca kuličky | inspiredkitchen.cz
01/06/2018 at 11:44[…] sladkostí? Tak mrkněte na moje nejoblíbenější nepečené makové brownies nebo na článek 6 tipů na zdravé nepečené vánoční cukroví. Tam najdete obrovskou spoustu inspirace […]
Čokoládové košíčky s arašídovým máslem | inspiredkitchen.cz
29/11/2018 at 10:27[…] PS: V mrazáku vydrží klidně měsíc, jen je tam strčte na tajňačku. Jinak do Vánoc zmizej. 😊 Dobrou chuť! Jo a další tipy na rychlé nepečené cukroví najdete tady. […]