Menu

Recept Arabská hrstková polévka Makhluta

Základem jsou luštěniny, obiloviny, rajčata a spoustu koření. Je značně variabilní, je to takové to jídlo "co dům dal" a když ji uvaříte plný hrnec, vydrží na několik dní. Příprava navíc není nijak složitá, důležité je jen počítat s namočením luštěnin přes noc. :)

Tip: Pokud máte poblíž specializovaný obchůdek s kořením nebo s arabskými potravinami, poptejte se na směs koření s názvem "7 druhů koření" nebo "koření sedmi vůní". Každý obsah balíčku se může lehce lišit podle výrobce, ale povětšinou by měla tato směs obsahovat papriku, kmín, mátu, zázvor, skořici, muškátový oříšek a hřebíček. V receptu pak samozřejmě tyto suroviny vynechte :)

Suroviny

na 4 porce

Na polévku:

  • 150 g cizrny v suchém stavu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička semínek římského kmínu
  • 150 g velkozrnné čočky v suchém stavu
  • 2 lžíce přepuštěného másla ghí
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 100 g bulguru
  • 500 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička datlového sirupu (není nutný)
  • sůl, černý mletý pepř

Na dokončení:

  • piniová semínka
  • cherry rajčátka
  • červená cibule
  • hladkolistá petrželka

Postup:

  1. Cizrnu namočte přes noc do vody.
  2. Druhý den vodu slijte, cizrnu přemístěte do hrnce a zalijte novou vodou tak, aby hladina byla tak 2 cm nad cizrnou. Přiveďte k varu. Postupně sesbírejte všechnu pěnu, která se na hladině vytvoří. Pak přidejte bobkový list, semínka římského kmínu a vařte na mírném stupni cca 50-60 minut do změknutí.
  3. Jakmile je cizrna uvařená, vyndejte bobkový list a osolte lžičkou soli. Vodu z uvařené cizrny nevylévejte, bude se hodit do polévky.
  4. Čočku propláchněte.
  5. Cibuli nakrájejte najemno, česnek na plátky, rajčata na kostičky.
  6. Ve velkém hrnci nechte rozpustit přepuštěné máslo. Orestujte nejdříve cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a všechno koření. Restujte 2 minuty.
  7. Přimíchejte propláchnutou čočku, bulgur, vývar a vodu z cizrny. Vařte 20-30 minut do změknutí čočky a bulguru.
  8. K čočce vmíchejte uvařenou cizrnu, protlak, rajčata, ocet, sirup, sůl a černý mletý pepř. Vařte dalších 5 minut. Pokud je polévka hodně hustá, nařeďte ji další vodou.
  9. Uvařenou polévku podávejte se zakysanou smetanou, čerstvými cherry rajčátky, piniovými oříšky a petrželkou.

Nestačilo? Přidejte si!