K asijské kuchyni mám hodně blízko a tohle jídlo patří k mým favoritům. Mám vlastně blízko ke všemu, co dá jíst s jasmínovou rýží 😀 Tahle asijská pánev je lehké ale výživné jídlo, možná trošku náročnější na ingredience, ale výsledek fakt stojí za to. Navíc se perfektně hodí do zimních dnů. Horká omáčka z kokosového mléka spolu se zázvorem a chilli se o zahřátí s přehledem postará! 🙂
Hledáte další tipy, jak zpracovat tofu? Tak mrkněte sem na tento článek. Najdete v něm hromadu tipů jak tofu připravit, aby vám zachutnalo!
Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 2 porce
Ingredience:
- 200 gramů čerstvého tofu
- lžíce rýžového oleje
- šťáva z 1 čerstvého pomeranče
- 200 gramů brokolice
- hrst zelených fazolek
- 1 menší mrkev
- 1 malý kousek zázvoru (cca 3 cm velký)
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 kousek citronové trávy (cca 3 cm velký)
- 1 stroužek česneku
- půlka červené papriky
- 1 jarní cibulka
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- půl lžičky mletého chilli
- 300 ml kokosového mléka
- špetka himalájské soli
- čerstvý koriandr a chilli paprička na ozdobu
Na rýži:
- 1/2 hrnku jasmínové rýže
- lžíce rostlinnného oleje
- čajová lžička soli
- sezamová semínka na posypání
Postup:
- Nejdříve si připravte tofu. Celý kus tofu opláhněte, položte na mělký talíř a zatižte něčím těžkým. Dělám to většinou tak, že na tofu položím kuchyňské prkénko, které zatížím knihami. Tofu nechte nejméně 30 minut lisovat, vyteče z něj tak přebytečná voda. Bude mít mnohem pevnější konzistenci, nebude se drolit a na pánvi zběsile prskat 🙂
- Během lisování tofu si připravte rýži. Rýži propláchněte pod studenou tekoucí vodou, nasypte do hrnce spolu se lžičkou oleje a 1/2 lžičky vody a zalijte vodou. Množství vody hodně závisí na rýži, obvykle 1 a 1/2 menšího hrnku stačí, ale pokud bude rýže pořád tvrdá, trochu vody ještě přilejte. Přiveďte k varu, poté přikryjte poklicí a snižte na nižší teplotu, aby se rýže nepřipálila a byla krásně nadýchaná. Jakmile bude rýže na skus, sporák vypněte a nechte rýži pod pokličkou dojít. Pára udělá svou práci sama 🙂
- Mezitím si připravte zeleninu, kterou pokrájejte na menší kousky. Vylisované tofu nakrájejte na plátky a osmahněte ho na rozpáleném oleji. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor, zalijte kokosovým mlékem a čerstvou pomerančovou štávou. Přihoďte citrónovou trávu, sůl, sušené chilli, cukr a kurkumu. Chvilku povařte, aby tofu nasáklo chuť koření a omáčky. Na úplný závěr přidejte všechnu zeleninu i s jarní cibulkou, v omáčce ji lehce povařte, aby změkla, ale pořád zůstala křupavá. Před podáváním vyndejte citrónovou trávu a posypejte čerstvým koriandrem nebo další jarní cibulkou, rýži posypte sezamem. Nejlepší je jíst rýži a omáčku v oddělených miskách, aspoň já si tak jednotlivé ingredience více užiju 🙂 A ty barvy! Už jenom ty mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři 🙂

Asijská zeleninová pánev s kokosovým mlékem a tofu
2 Comments
Jak připravit tofu? Tipy a recepty, díky kterým si ho oblíbíte! | inspiredkitchen.cz
25/06/2018 at 13:56[…] tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží, super rychlou smaženou rýži s tofu nebo asijskou zeleninovou pánev, kde tofu krásně pojme chuť pomeranče a kokosového mléka. Do všech těchto receptů […]
Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
25/06/2018 at 14:08[…] tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží, super rychlou smaženou rýži s tofu nebo asijskou zeleninovou pánev, kde tofu krásně pojme chuť pomeranče a kokosového mléka. Do všech těchto receptů […]