Možná to bude někomu znít zvláštně, ale nádivku nemám ráda nadýchanou. Dlouhou dobu jsem ji nemusela, než jsem tedy přišla na to, že mi prostě vadí ta konzistence 🙂 A tak jsem ji udělala podle svého gusta – hutnější, bez masa, zato se spoustou zeleniny, zeleného lupení a tempehem jako dalším zdrojem bílkoviny kromě vajec.
Recept je trochu upravený od klasiky, ale rozhodně se v něm nešetří na česneku, bylinkách, špenátu, prostě na všem jarním a zeleném. Chuť značně přidává i orestovaný uzený tempeh. Zkusíte ji taky? 🙂
Počet porcí: cca 4, pekáček o velikosti 20 x 20 cm
Doba přípravy: 45 minut + 30 minut pečení
Suroviny:
- 250 g bílého toustového chleba
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- Sůl, černý mletý pepř
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst čerstvého špenátu
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 200 g uzeného tempehu
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst čerstvých kopřiv
- 1 hrst medvědího česneku
- olej na vaření
- Máslo na vymazání formy
- Strouhanka na vysypání formy
Postup:
- Chléb nakrájejte na kostičky. Nasucho je orestujte na pánvi.
- Vejce promíchejte s mlékem, solí a pepřem.
- Cibuli, česnek a špenát nakrájejte nadrobno. Mrkev, petržel, tempeh na kostičky. Bylinky nakrájejte na najemno.
- V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nejdříve cibulku a česnek dozlatova. Pak přidejte všechnu zeleninu a tempeh, restujte další 3-4 minuty. Osolte a opepřete.
- Orestovanou zeleninu s tempehem přidejte ke chlebu a vše promíchejte i s bylinkami.
- Směs vložte do pekáčku vymaštěného máslem a vysypaného strouhankou. Zalijte rozšlehaným vejcem a mlékem. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky