Můj přítel nikdy nejedl velikonoční nádivku. Vlastně ani nevěděl, jak taková nádivka vypadá a jak chutná. Jeho rodina (která tak nějak napůl nepochází z Čech) nikdy Velikonoce moc neslavila a obecně moc nevaří typická česká jídla, jako je třeba svíčková. Nepeče se u nich vánočka nebo mazanec. No a protože Velikonoce se blíží, ve spíži bylo spoustu domácích celozrnných housek, na lince zas bylinek… nemohla nastat větší příležitost ji připravit 🙂
Recept je upravený od klasického tak, aby nádivka byla zdravější a lehčí, což vysvětluje úplnou absenci másla. Zato se v něm nešetří na česneku a bylinkách, na špenátu, hrášku, jarní cibulce, prostě na všem jarním a zeleném. Chuť značně přidalo i orestované uzené tofu. Výsledek? Nádivka mi připadala vymazlená! 💚 Zkusíte ji taky? 🙂

Počet porcí: pekáč o velikosti 30 x 22 cm
Doba přípravy: 45 minut + 30-40 minut pečení
Ingredience:
- 300 g celozrnných housek (starších)
- olej na restování
- 350 ml zeleninového vývaru
- 2 hrsti čerstvé petrželky
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- 5 stroužků česneku
- 4 jarní cibulky
- 100 g mraženého hrášku
- 200 g baby špenátu
- 200 g uzeného tofu
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého mletého pepře
- 4 vejce
Postup:
- Housky nakrájejte na kostičky. Na trošce oleje je orestujte. Dejte do mísy a nechte proschnout co nejdéle (ideálně den předem).
- Housky zalijte (studeným) vývarem a promíchejte, aby nasákly tekutinu rovnoměrně.
- Petrželku a tymián nakrájejte na velmi jemno. Přidejte k houskám.
- Česnek prolisujte, cibulku nakrájejte na kolečka, pak orestujte na oleji dozlatova. Přimíchejte hrášek, špenát a nechte zavadnout. Dejte do mísy s houskami a bylinkami.
- Na stejné pánvi pak orestujte tofu nakrájené na kostičky a opět vložte do mísy. Vše promíchejte se solí a pepřem.
- Žloutky oddělte od bílků. Žloutky vmíchejte do směsi s houskami, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ten také opatrně zapracujte, pak směs přemístěte do pekáče vymaštěného olejem. Pečte 30-40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud okraje nezpevní a povrch nezezlátne. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky