Menu

Recept Bílková bábovka s brusinkami a pistáciemi

  • 30 minut + cca 50 minut pečení

Skvělý způsob, jak využít přebytky bílků. Bábovka je voňavá po kokosu, pomerančové šťávě a kůře, plná sladkých pistácií a kyselkavých čerstvých brusinek.

Nemáte možnost sehnat čerstvé brusinky? Nevadí, i ty sušené budou fajn. Anebo použijte místo nich rybíz, ten je krásně nahradí. Bábovka je výborná sama o sobě, takže poleva není vůbec nutná. Ale dekorativně ji rozhodně pozvedne :)

Suroviny

na 1 bábovku (forma o objemu 2,3 l)

Na bábovku:

  • máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy
  • 1 pomeranč
  • 160 g polohrubé mouky
  • 20 g kokosu
  • 1 vanilkový cukr (10 g)
  • 9 g kypřícího prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 8 bílků
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst čerstvých brusinek
  • 50 g nesolených pistácií

Na polevu:

  • 20 g lyofilizovaných brusinek (nebo jahod či malin)
  • 50 g cukru moučka
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • horká voda podle potřeby

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou.
  2. Pomeranč ostrouhejte na jemném struhadle. Pak z něho vymačkejte šťávu.
  3. Mouku smíchejte s kokosem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem.
  4. Máslo vyšlehejte s jednou polovinou cukru do světlé pěny.

Tip: menší množství másla šlehám v úzké nádobě a tyčovým mixérem se šlehacími metly na majonézu. Je to raz dva a není nutné neustále stahovat máslo ze stran velké mísy robota :) 

  1. Jakmile máslo s cukrem zesvětlá a nabyde na objemu, po menších částech zašlehejte pomerančovou šťávu a kůru.
  2. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a špetkou soli do tuhého sněhu.
  3. Teď všechny části propojte – do sněhu jemně vmíchejte vyšlehané máslo a směs s moukou. Míchejte jemně, ale tak dlouho, dokud se vše nespojí.
  4. Těsto po třech menších vrstvách lijte do formy. Každou vrstvu posypte pistáciemi a brusinkami.
  5. Pečte cca 50-60 minut, podle vaší trouby. Upečenost zkontrolujte špejlí. Vyklápějte a krájejte, až když je bábovka vychladlá.
  6. Na polevu rozmixujte lyofilizované ovoce na jemný prášek. Pokud ji chcete úplně hladkou, prášek prosijte přes sítko. Pak promíchejte s citrónovou šťávou a moučkovým cukrem. Postupně přidávejte vodu tak, aby měla poleva tekutou konzistenci. Bábovku polévejte, až zchladne. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!