Vypadá to jako maso, má to konzistenci jako maso, ale není to maso! Tyhle fazolové kuličky v rajčatové omáčce si oblíbí všichni, kdo jednou zatouží po švédských kuličkách z IKEY v jejich bezmasé verzi. Díky řepovému pyré jsou krásně vláčné, díky fazolím syté a ještě k tomu krásně voní majoránkou. Je pravda, že jejich výroba nepatří k nejrychlejším, příprava směsi na kuličky něco zabere. Ale výsledek za tu námahu stojí. Určitě!
Podobně jako u masových karbanátků, rozhodně nešetřete solí ani kořením, to totiž dělá jejich chuť. Pokud se nechcete vařit s fazolemi, jednoduše kupte fazole uvařené v plechovce, značně se vám zkrátí doba přípravy. Řepové pyré tu funguje jako pojidlo místo vejce. Pokud nevyžadujete veganskou verzi nebo se vám nechce s řepou vařit, můžete pyré vejcem nahradit. Případně koupit už uvařenou řepu z obchodu a tu rozmixovat.

Fazolové kuličky v rajčatové omáčce
Doba přípravy: 50 minut + 1 hodina vaření fazolí
Počet porcí: 4 porce (cca 20 kuliček)
Ingredience na fazolové kuličky:
- 300 gramů červených fazolí (v sušeném stavu) nebo 400 gramů fazolí v plechovce (cca 2 plechovky)
- 3 bobkové listy
- 1 velká červená cibule
- 1 středně velká řepa
- 300 gramů ovesných vloček
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky soli (1 lžička, pokud použijete fazole v plechovce)
- hladká mouka na obalení kuliček
- fritovací olej na smažení
Ingredience na rajčatovou omáčku:
- 400 gramů krájených rajčat v plechovce
- 3 velká zralá rajčata
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička soli
- 1 špetka černého pepře
Postup:
- Den předem dejte namočit fazole do studené vody.
- Druhý den vodu slijte a dejte fazole vařit v nové vodě společně s bobkovým listem. Vařte cca hodinu, dokud nejsou fazole měkké (návod jak uvařit luštěniny najdete tady). Fazole uvařte co nejvíce, ideálně tak, aby se rozvařily a rozpadaly se.
- Jakmile jsou fazole hotové, osolte je 1 lžící soli. Sůl nechte ještě 10 minut provařit a poté z fazolí slijte přebytečnou vodu.
- Oloupejte řepu, nakrájejte ji na malé kousky a uvařte v malém množství vody do měkka. Poté ji společně s vodou rozmixujte na jemné pyré.
- Červenou cibuli nakrájejte na jemno, česnek prolisujte. Ovesné vločky rozmixujte na mouku.
- Do velké mísy dejte fazole a rozšťouchejte je na jemnou kaši. Přidejte ovesnou mouku, cibuli, řepové pyré, bylinky a koření. Osolte a opepřete. Pořádně promíchejte, nejlíp to jde rukama 🙂 Směs dejte do lednice na půl hodinky odpočinout.
- Z hmoty vytvarujte kuličky, které obalte v mouce. Tak si zachovají tvar a budou krásně křupavé na povrchu, ale š’tavnaté uvnitř.
- Rozpalte fritovací olej a kuličky v něm krátce z obou stran osmažte. Nechte okapat na papírovém ubrousku od oleje.
- Hurá, to nejhorší máte za sebou. Rajčatová omáčka už je jednoduchá: nakrájejte šalotku a česnek na jemno, rajčata na menší kousky. Šalotku s česnekem zpěňte na oleji. Jakmile zezlátne, přidejte nakrájená rajčata a rajčata z plechovky. Duste 10 minut, dokud se rajčata nerozpadnou. Osolte, opepřete a přidejte bylinky.
- Na závěr dejte hotové kuličky do omáčky a pár minut je v ní prohřejte.
- Kuličky podávejte s rýží. Já použila dlouhozrnnou rýži s černou indiánskou, ale výborně poslouží i rýže basmati. Ozdobte čerstvou bazalkou. Dobrou chuť! 🙂

Fazolové kuličky v rajčatové omáčce
3 Comments
Luštěniny na talíři | inspiredkitchen.cz
14/06/2018 at 10:17[…] roste i u nás, jsou fazolé bílé a červené. Z červených jsou skvělé karbanátky nebo fazolové kuličky, z bílých zase fazolové pomazánky, jako fazolový hummus s pečenou zeleninou. Mimo ně […]
Druhy luštěnin a jak je připravit? | inspiredkitchen.cz
14/06/2018 at 10:19[…] roste i u nás, jsou fazolé bílé a červené. Z červených jsou skvělé karbanátky nebo fazolové kuličky, z bílých zase fazolové pomazánky, jako fazolový hummus s pečenou zeleninou. Mimo ně […]
Bláža
12/03/2019 at 20:09Právě jsem tohle lákavě vypadající jídlo dodělala. No. Z pánve jsem ho lila přes sítko. Možná to bylo tím, že jsem nedala všechnu ovesnou mouku v obavě, aby z toho nebyly golfový míčky. Ale stejně si nedovedu představit, že by se přijnejmenším trochu nerozpadaly. Ale ta chuť! No to bylo fantastický. I moji rodiče si doslova čvachtaly a to je pro ně jediný přijatelná jídlo pro hosty masová pečeně. Určitě je zkusím znova, případně ve variantě pečené v troubě.