Recepty Saláty

Fenyklový salát s mátou, jablkem a hnědou čočkou s karamelizovanou cibulkou

Když mám pocit, že mě všechna zelenina začíná nějak nudit, což nastává hlavně v zimě, sáhnu po fenyklu. Jeho chuť je totiž tak specifická, že i toho nejznuděnějšího probere! Musí se s ním opatrně, aby jeho chuť (já tomu říkám pendrekovost) nepřebila všechno ostatní. Jestli hledáte zase něco nového, tenhle salát s mátou, jablkem a hnědou čočkou s karamelizovanou cibulkou je možná přesně pro vás. Jo a abych nezapomněla, čočka chutná výborně teplá i studená 😊

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 200 g zelené nebo hnědé drobnozrnné čočky
  • 2 žluté cibule
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 bulva fenyklu
  • 1 červené jablko
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje nebo domácí majonézy
  • ½ lžičky agávového sirupu nebo tekutého medu
  • 1 lžíce koření Ras el Hanout
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Čočku zalijte vodou a vařte, dokud nezměkne. Zelená i hnědá čočka se nemusí namáčet, doba ke změknutí je tak 15-20 minut.
  2. Cibuli nakrájejte na kolečka. Na oleji restujte tak dlouho, dokud nezkaramelizuje. Pak nechte okapat od přebytečného oleje na papírovém ubrousku.
  3. Fenykl a jablko nakrouhejte na velmi tenké plátky nebo nudličky. Promíchejte s mátou nasekanou najemno, octem, olivovým olejem (nebo majonézou), medem (nebo agávovým sirupem). Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Z uvařené čočky slijte přebytečnou vodu, osolte a opepřete. Promíchejte s cibulí a kořením ras el hanout. Podávejte s fenyklovým salátem. Dobrou chuť! 🙂
Fenyklový salát s mátou, jablkem a hnědou čočkou s karamelizovanou cibulkou

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat