Konečně jsem dnes ráno zkusila fermentovanou pohankovou kaši. Proč fermentovanou? Fermentací se pohanka začne přeměňovat a škroby štěpit. Ve výsledku je fermentovaná pohanková kaše mnohem stravitelnější a výživnější, tělo si z ní dokáže vzít mnohem více živin. Je výborná a dodá vše, co ráno potřebujete.
Ti, co pohance zrovna neholdují, můžou zůstat u klasických ovesných vloček, fermentovaná ovesná kaše je taky skvělá. Jestli půjdete do pohanky, určitě kupte pohanku lámanku. To jsou předem nalámaná zrna pohanky, která jsou o něco jemnější a po namočení se snadno rozmixují na kaši.
Čas na přípravu: 10 minut + namáčení přes noc
Množství: 1 porce
Ingredience:
- 60 gramů pohanky lámanky (koupíte v obchodech se zdravou výživou)
- 200 ml vody
- 1 dcl rýžového mléka
- 1 datle medjool
- 1 špetka skořice
- 1 lžička mandlového másla
- 1 lžička mandlového proteinu (nemusí být, ale dodá zajímavou smetanou chuť)
- oříšky, sušené a čerstvé ovoce (kombinace banánu a fíků je skvělá, ale kaši lze kombinovat s čímkoliv)
Postup:
- Příprava je jednoduchá: zalijte pohanku nebo vločky vodou a nechte přes noc namáčet.
- Ráno pohanku zceďte, propláchněte pod vodou a poté dejte do mixéru typu sekáček. Přidejte mléko, datli, skořici, mandlové máslo a protein. Rozmixujte najemno. Pak nalijte do misky, ozdobte ovocem a oříšky. Fermentovaná pohanková kaše je hotová a hned je na celé dopoledne vystaráno. Dobrou chuť!

Fermentovaná pohanková kaše
2 Comments
Pafčák
22/02/2018 at 21:27Zdravím Vás.
Fermentoval a dělal jsem pohanku na slano s napařovanou zeleninou, umeoctem, kari a domácím ghíčkem. Skvělá startovací snídaně.
inspiredkitchen
23/02/2018 at 23:31I já zdravím! Fermentovaná pohanka na slano zní taky dobře! S kari by mě ji teda vůbec nenapadlo použít, ale vlastně, proč ne? 🙂 Mějte pěkný den 🙂