Menu

Recept Indická cizrna Chana masala

Základem je cizrna, rajčata, cibule, zelené chilli a samozřejmě koření, které tomu dodá tu správnou chuť a vůni. Výsledkem je velmi husté cizrnové kari, které vás spolu s rýží nebo naanem dokáže zasytit natolik, že na dezert rozhodně myslet nebudete.

Suroviny

na 4 porce
  • 2 lžíce slunečnicového oleje (nebo ghí)
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 10 sušených kari listů
  • 1 lžička mletých koriandrových semínek
  • 1 lžička sušeného červeného chilli
  • 1 žlutá cibule
  • 1 zelená chilli paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 velká rajčata (ideálně bez slupky)
  • 100 g plnotučného bílého jogurtu (nebo kokosového mléka)
  • 300 g uvařené cizrny
  • 1 lžička soli
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • čerstvý koriandr
  • 1 červená cibule k podávání

Postup:

  1. V pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej nebo ghí. Nejdříve orestujte kmín. sušené kari listy, mletý koriandr a chilli, stačí půl minuty, aby se koření rozvonělo. Přidejte cibuli a chilli papričku nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, zázvor a restujte, dokud vše nezměkne a nezezlátne.
  2. Pak přimíchejte na kostičky nakrájená rajčata a vařte zhruba 5 minut, až se rajčata rozvaří.
  3. Do směsi vmíchejte cizrnu, jogurt nebo kokosové mléko. Vařte dalších 5 minut, aby se vše propojilo. Pokud je směs příliš hustá, přidejte další jogurt nebo kokosové mléko . Ochuťte citrónovou šťávou a solí.
  4. Cizrnové kari posypte čerstvým koriandrem nasekaným najemno. Servírujte s červenou cibulí nakrájenou na tenká kolečka, basmati rýží nebo naanem. Dobrou chuť! 

Nestačilo? Přidejte si!