Před dvěma lety touto dobou jsme byli v nejvyšších přípravách do indických dálek, tak mě asi chytá nějaká nostalgie… Palak paneer byl jednou z mých nejoblíbenějších variant, když došlo na výběr z meníčka. Teda aspoň na severu. Na jihu ho moc neuměli, anebo jsem na dobrej palak neměla štěstí. Článek o mém prozkoumávání Indie najdete tady. A recept na palak o kousek níž 💚

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
- 2 lžíce rostlinného oleje na vaření
- 3 cm kousek čerstvého zázvoru
- 1 velká žlutá cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 zelená chilli paprička
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička curry koření (moc ráda používám tuto směs z dm)
- 1/2 lžičky soli
- 500 g čerstvého špenátu
- 80 g zakysané smetany + k podávání
- 400 g sýru paneer
- k podávání: basmati rýže nebo naan, červená cibule
Postup:
- Cibuli nakrájejte na kostičky, zázvor, česnek a chilli papričku najemno. Na oleji zpěňte olej a vše orestujte dozlatova.
- Jakmile cibule zesklovatí, přimíchejte všechno koření – římský kmín, kurkumu a curry. Dvě minuty restujte, aby se koření rozvonělo.
- Vmíchejte propraný špenát a restujte, dokud špenát nezavadne. Osolte, podlijte 1 dcl horké vody a 5 minut duste na mírném ohni pod pokličkou.
- Směs nechte vychladnout a pak rozmixujte tyčovým mixérem úplně najemno. Pak zjemněte smetanou. Podle chuti případně dosolte.
- Paneer nakrájejte na kostičky velké cca 1×1 cm a orestujte na oleji ze všech stran dozlatova. Pak vmíchejte do špenátové omáčky.
- Červenou cibuli nakrájejte na tenká kolečka a pokapejte citronem.
- Palak paneer podávejte s rýží basmati nebo naanem a kolečky červené cibule. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky