Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Krémová polenta s tempehem, hoisin omáčkou a chřestem

Polentu nedělám zrovna často, ale když už se k ní dokopu, říkám si, proč ji nedělám častěji. Je rychle hotová a moc dobrá, zvlášť, když ji uvaříte v zeleninovém vývaru, přidáte smetanu a máslo. To se pak z „obyčejné“ kukuřičné krupice stane delikátní záležitost! Moje ještě trochu jarní verze je s opečeným tempehem a hráškem, nicméně mám dojem, že k polentě sedí skoro všechno, co se dá rychle hodit na pánev a opéct! 😊

Polenta je trochu zrádná v tom, že se tváří jako hotová už během prvních pár minut. Respektive tak to slibují návody na obalu. Jenže kdybyste ji takhle naservírovali, na talíři vám ztuhne jako kámen. Potřebuje hodně tekutin a také delší pobyt na sporáku, aby měla čas je do sebe nasát. Proto polentu vařte aspoň 15 minut a nebojte se přidávat vodu, pokud uvidíte, že se kaše přichytává. Odměnou vám bude neskutečně dobrá, krémová polentová kaše, ke které se vrátíte nejenom jednou!

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 2 porce

Suroviny:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g instantní polenty
  • 100 ml rostlinné smetany
  • 1 plátek másla
  • sůl, černý mletý pepř
  • 50 ml hoisin omáčky
  • 150 ml vody
  • 200 g uzeného tempehu
  • sezamový olej
  • zelený chřest, hrášek, ředkvičky, jarní cibulka, čerstvé bylinky

Postup:

  1. Zeleninový vývar přiveďte k varu. Poté do něj vsypte polentu, promíchejte, teplotu snižte a vařte 15 minut na mírném stupni. Polenta vařte aspoň 15 minut. Použijte hrnec s tlustým dnem a polentu pořád míchejte, ráda se přichytává.
  2. Hotovou polentovou kaši osolte, opepřete, zjemněte smetanou a máslem.
  3. Promíchejte hoisin omáčku s vodou.
  4. Tempeh nakrájejte na kostičky a na oleji orestujte dozlatova. Pak pánev dejte mimo ohřev, počkejte 2 minuty a vmíchejte hoisin omáčku s vodou. Vraťte na plotýnku a cca 1,5 minuty ohřívejte na mírném stupni. Omáčka rychle zhoustne.
  5. Do misky dejte polentovou kaši, na ni tempeh a všechnu omáčku. Podávejte s opečeným chřestem, hráškem, ředkvičkami, jarní cibulkou a čerstvými bylinkami. Nechte si chutnat! 🙂

Máte rádi polentu? Tak určitě koukněte i na tento polentový koláč s jahodami!

Krémová polenta s tempehem, hoisin omáčkou a chřestem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat