Hlavní jídlo Recepty

Krémová žampionová omáčka na těstoviny nebo gnocchi

Žampiónová omáčka, která se hodí skoro na všechno. Na bramborové noky, do těstovin, do lasagní, prostě všude, kde si dokážete představit hustou a krémovou omáčku se žampiony. Je hotová za 15 minut a navíc z pár surovin. Já ji použila k bramborovým nokům a přidala celé balení špenátu, ať to má nějakou svěží barvu. Často k tomu dávám i uzené tofu, které nakrájím na kostičky a orestuju na trošce oleje. A posypu lahůdkovým droždím. Pak je to top! 🙂

Krémová žampionová omáčka na těstoviny nebo gnocchi
Krémová žampionová omáčka na těstoviny nebo gnocchi

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 250 g tmavých žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml sojové smetany
  • 4 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 200-250 ml zeleninového vývaru
  • 500 g bramborových noků
  • 125 g čerstvého baby špenáty
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • čerstvý tymián

Postup:

  1. Žampiony očistěte a nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Orestujte nejdříve česnek, pak žampiony. Pár žampionů dejte bokem na ozdobu.
  2. Po 3 minutách restování přilijte smetanu, sojovou omáčku a zeleninový vývar. Vše rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.
  3. Bramborové gnocchi vložte do vroucí osolené vody. Vařte 3-5 minut (případně podle návodu na obalu), jakmile gnocchi vyplavou na povrch, zceďte a nasypte do omáčky.
  4. Do omáčky vmíchejte špenát. Krátce ohřejte, ochuťte sušeným tymiánem, solí a pepřem. Podle potřeby přidejte další sojovou omáčku. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji dalším vývarem nebo vodou.
  5. Servírujte s orestovanými žampiony, případně orestovaným uzeným tofu a čerstvým tymiánem. Dobrou chuť! 🙂
Krémová žampionová omáčka na těstoviny nebo gnocchi

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat