Žampiónová omáčka, která se hodí skoro na všechno. Na bramborové noky, do těstovin, do lasagní, prostě všude, kde si dokážete představit hustou a krémovou omáčku se žampiony. Je hotová za 15 minut a navíc z pár surovin. Já ji použila k bramborovým nokům a přidala celé balení špenátu, ať to má nějakou svěží barvu. Často k tomu dávám i uzené tofu, které nakrájím na kostičky a orestuju na trošce oleje. A posypu lahůdkovým droždím. Pak je to top! 🙂


Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 250 g tmavých žampionů
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml sojové smetany
- 4 lžíce tmavé sojové omáčky
- 200-250 ml zeleninového vývaru
- 500 g bramborových noků
- 125 g čerstvého baby špenáty
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl
- černý mletý pepř
- čerstvý tymián
Postup:
- Žampiony očistěte a nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Orestujte nejdříve česnek, pak žampiony. Pár žampionů dejte bokem na ozdobu.
- Po 3 minutách restování přilijte smetanu, sojovou omáčku a zeleninový vývar. Vše rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.
- Bramborové gnocchi vložte do vroucí osolené vody. Vařte 3-5 minut (případně podle návodu na obalu), jakmile gnocchi vyplavou na povrch, zceďte a nasypte do omáčky.
- Do omáčky vmíchejte špenát. Krátce ohřejte, ochuťte sušeným tymiánem, solí a pepřem. Podle potřeby přidejte další sojovou omáčku. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji dalším vývarem nebo vodou.
- Servírujte s orestovanými žampiony, případně orestovaným uzeným tofu a čerstvým tymiánem. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky