Bezlepkové Polévky & Krémy Recepty Tofu & Tempeh

Krémová žampiónová polévka s bramborem

Z polévek mám nejraději husté zeleninové krémy. Nikdy mě moc nenapadlo dělat žampionovou, ale byla to obrovská chyba! A to obzvlášť, když mám ráda houby. Je neskutečně rychlá a když k ní přidáte upečené chlebové krutony, vlašské ořechy a na kostičky nakrájené a osmažené uzené tofu, tak docela zasytí. Vedle mých klasických zeleninových polévek je žampiónová velmi příjemná změna a rozhodně se k ní v nějaký ten chladnější večer zase ráda vrátím 😊

Krémová žampiónová polévka s bramborem

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 středně velká brambora
  • 300 g hnědých žampionů + trochu na ozdobení
  • 500 ml zeleninového vývaru (použila jsem od DM)
  • 100 ml ovesné smetany
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 200 g uzeného tofu
  • čerstvá majoránka na ozdobu
  • vlašské ořechy

Postup:

  1. Cibuli a bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte dozlatova.
  2. Přidejte očištěné žampiony nakrájené na menší kousky. Krátce opečte, pak zalijte horkým zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, dokud žampiony nezměknou.
  3. Vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pak přimíchejte smetanu, drcený kmín, majoránku, sójovou omáčku a pepř. Pokud je potřeba, polévku zřeďte vodou.
  4. Uzené tofu a zbytek žampionů nakrájejte na malé kostičky. Na oleji orestujte. Podávejte s polévkou, kterou ozdobte čerstvou majoránkou a nadrcenými vlašskými ořechy. Dobrou chuť! 🙂
Krémová žampiónová polévka s bramborem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat