Z polévek mám nejraději husté zeleninové krémy. Nikdy mě moc nenapadlo dělat žampionovou, ale byla to obrovská chyba! A to obzvlášť, když mám ráda houby. Je neskutečně rychlá a když k ní přidáte upečené chlebové krutony, vlašské ořechy a na kostičky nakrájené a osmažené uzené tofu, tak docela zasytí. Vedle mých klasických zeleninových polévek je žampiónová velmi příjemná změna a rozhodně se k ní v nějaký ten chladnější večer zase ráda vrátím 😊

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 středně velká brambora
- 300 g hnědých žampionů + trochu na ozdobení
- 500 ml zeleninového vývaru (použila jsem od DM)
- 100 ml ovesné smetany
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- 2 lžičky tmavé sójové omáčky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 200 g uzeného tofu
- čerstvá majoránka na ozdobu
- vlašské ořechy
Postup:
- Cibuli a bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte dozlatova.
- Přidejte očištěné žampiony nakrájené na menší kousky. Krátce opečte, pak zalijte horkým zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, dokud žampiony nezměknou.
- Vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pak přimíchejte smetanu, drcený kmín, majoránku, sójovou omáčku a pepř. Pokud je potřeba, polévku zřeďte vodou.
- Uzené tofu a zbytek žampionů nakrájejte na malé kostičky. Na oleji orestujte. Podávejte s polévkou, kterou ozdobte čerstvou majoránkou a nadrcenými vlašskými ořechy. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky