Dezerty Sladké

Makovec se švestkami

Kombinací švestky a mák asi nikoho nepřekvapím, ale za mě prostě funguje a bavit mě nepřestává. A věřím, že to tak nemám jediná! Takže přidávám další tip, co se švestkami, tentokrát v podobě makovce s pohankovou moukou, díky které je trochu tmavší. Pokud pohankovou zrovna nemáte v lásce, jednoduše použijte jen špaldovou. Nebo klasickou pšeničnou. Bude taky výborný 🙂

Makovec se švestkami

Počet porcí: cca 12 ks (forma o velikosti 29 x 20 x 3 cm)

Doba přípravy: 15 minut příprava + 30-35 minut pečení

Suroviny:

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 80 g mletého máku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 balení kypřícího prášku na pečení (cca 9 g)
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 ml řepkového oleje
  • 150 ml rýžového mléka (vlažného)
  • 150 g bílého jogurtu (o pokojové teplotě)
  • 250 g čerstvých švestek
  • 50 g mandlí (hranolky nebo plátky)

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte obě mouky s mákem, skořicí a kypřicím práškem.
  2. Ve druhé vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte olej a mléko. Pak promíchejte s jogurtem.
  3. Sypké suroviny přidejte do tekutých a vymíchejte v těsto. Nalijte do formy vymaštěné olejem a vysypané moukou (nebo vyložené pečicím papírem). Povrch poklaďte nakrájenými a vypeckovanými švestkami a posypte mandlemi. Pečte 30-35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí. Dobrou chuť! 🙂
Makovec se švestkami
Makovec se švestkami

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat