Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančovou šťávou patří k mým nejoblíbenějším. Recept na ni už tu má nějakou dobu své místo, je to verze dochucená skořicí a hřebíčkem (a recept na ni najdete tady), ale to by byla nuda, abych mrkvovou vařila pořád stejně. Tahle je kromě zázvoru a pomeranče dochucená pořádnou dávkou kokosového mléka, koriandrem a citrónovou trávou, která vaše chuťové pohárky zaručeně přenese do dalekých asijských končin.
Na polévku určitě kupte co nejčerstvější mrkev, se starou už moc slávy nevykouzlíte. Nejlepší je ta, kterou koupíte i se svazkem natě 🙂

Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 4 porce
Ingredience:
- 500 gramů čerstvé mrkve
- 1 bílá cibule
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 0,5 litru zeleninového vývaru
- kousek zázvoru (cca 2 cm)
- kousek citrónové trávy (cca 5 cm)
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička himalájské soli
- 125 ml kokosového mléka
- čerstvá šťáva z 1 většího pomeranče
- čerstvý koriandr
- čtyřbarevný pepř na ozdobení
Postup:
- Nakrájejte mrkev a cibuli na kostičky.
- Cibuli osmažte na oleji dozlatova. Přidejte všechnu mrkev, zázvor, lehce opečte a pak zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte citrónovou trávu, mletý koriandr, pepř, sůl a vařte 10-15 minut, dokud mrkev nezměkne.
Tip: Citrónovou trávu před vaření trochu rozmáčkněte (třeba rukojetí nože), tak se do polévky víc uvolní její vůně a chuť.
- Jakmile bude mrkev měkká, vyndejte citrónovou trávu a mrkev rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a kokosové mléko. To polévku krásně zjemní.
- Na závěr ozdobte trochou kokosového mléka, nakrájeným koriandrem a nadrceným pepřem. Dobrou chuť! 🙂
Tip: Jako všechny husté zeleninové krémy polévka do druhého hodně zhoustne, takže je potřeba ji trochu rozředit vodou.

Zatím žádné příspěvky