Dezerty Recepty Sladké

Mrkvový dort s lískovými oříšky a kardamomem

Mrkvový dortík z narozeninového pečení pro mamku a taťku. Chutnal a voněl výborně a to i taťkovi, který zeleninu nevyhledává ani u hlavního jídla, natož v dezertu. Inspiraci na něj jsem nachytala vlastně všude možně (člověk by neřekl, kolik receptů na mrkváč se na jaře vyrojí!), k tomu si něco přidala, něco ubrala, no znáte to, taková ta improvizace. Co mě ale na výsledné chuti bavilo nejvíc, byla vůně mletého kardamomu a mletých lískových oříšků.

Dort jsem dělala z jemně mleté ovesné mouky. Kdybych ji neměla, použila bych špaldovou nebo celozrnnou. A krém? Tentokrát z krémového labneh, které má super konzistenci, hodně podobnou smetanovému sýru philadephia nebo mascarpone. Samozřejmě lze použít i tvaroh nebo cokoliv, co máte rádi 🙂

Doba přípravy: 30 minut + 45-50 minut pečení

Počet porcí: 1 dort (dortová forma o průměru 18 cm)

Ingredience na těsto:

  • 250 g ovesné mouky
  • 100 g lískových oříšků + na ozdobení
  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 3 celá vejce
  • 80 ml řepkového oleje
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • kůra z 1 citrónu
  • 100 g lískových oříšků + na ozdobení
  • 180 g třtinového cukru

Ingredience na krém:

  • 400 g krémového labneh
  • Šťáva z 1 citrónu
  • 3 lžíce namletého třtinového cukru

Postup:

  1. Nejdříve rozmixujte lískové oříšky najemno. Pak je ve velké míse promíchejte s moukou, kypřicím práškem, skořicí, kardamomem, kůrou z citrónu a nastrouhanou mrkví.
  2. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem do hladké pěny. Postupně přidávejte olej a také zašlehejte.
  3. Tekutou směs přilijte k sypké a promíchejte. Těsto nalijte do dortové formy vymaštěné olejem.
  4. Pečte 45-50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C (upečenost těsta raději zkontrolujte špejlí).
  5. Mezitím připravte krém – všechny suroviny promíchejte dohladka.
  6. Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce. Pak ho zeshora seřízněte do roviny a pomocí dlouhého nože ho rozdělte na dvě stejné části. Na spodní část naneste 1/3 krému, přiklopte druhou částí korpusu. Zbylé 2/3 krému naneste na horní část i do stran.
  7. Dort ozdobte lískovými oříšky a dejte aspoň na 4 hodiny do lednice vychladit. Dobrou chuť! 🙂
Mrkvový dort s lískovými oříšky a kardamomem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat