Hlavní jídlo Luštěniny Recepty

Plněné pečené batáty s quinoou a černými fazolemi

Sice to pečení batátů trvá, ale stojím si za tím, že za tu snahu tohle jídlo stojí. Batáty jsou dlouho pečené ve slupce a díky tomu změknou do konzistence másla. Náplň z barevné quinoi, černých fazolí, avokáda a zálivky z limetkové šťávy je hezky osvěžující a perfektně ladí se sladkou chutí batátů. Zkusíte? 🙂

Recept vznikl ve spolupráci s drogerií dm.

Plněné pečené batáty s quinoou a černými fazolemi

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 35 minut + 1 hodina pečení

Ingredience:

  • 1 středně velký batát
  • 150 g tříbarevné quinoi dmBio
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1/2 zralého avokáda
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 200 g uvařených černých fazolí
  • 80 g nakládané kukuřice
  • limetková šťáva
  • 2 lžíce olivového oleje dmBio
  • 1 zelená chilli paprička
  • sůl, černý mletý pepř

Postup:

  1. Batáty omyjte, ze všech stran propíchněte vidličkou a zabalte do alobalu. Dejte na plech vyložený pečicím papírem (z batátů v průběhu pečení teče šťáva, která se po upečení z plechu blbě dostává) a pečte doměkka v troubě vyhřáté na 190 °C. Podle velikosti to může trvat 45 minut až hodinu.
  2. Mezitím připravte náplň. Quinou propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zhruba 2 cm nad quinoou. Vařte na mírném stupni 20-25 minut. Pak ještě nechte dalších 5 minut pod pokličkou dojít.
  3. Cherry rajčátka, papriku a avokádo nakrájejte na kostičky. Koriandr a chilli papričku nakrájejte najemno. Promíchejte s quinoou, fazolemi a kukuřicí. Podle chuti osolte, opepřete, dochuťte olivovým olejem a limetkou, s tou nešetřete, Dejte do lednice vychladit.
  4. Upečené batáty rozbalte a nechte úplně vychladnout. Pak rozkrojte na poloviny. Vnitřek lehce osolte, opepřete a pak posypte směsí. Batáty posypejte čerstvým koriandrem a chilli papričkou nakrájenou na kolečka. Podávejte s guacamole. Dobrou chuť! 🙂
Plněné pečené batáty s quinoou a černými fazolemi

Nestačilo? Přidejte si!

2 Comments

  • Reply
    Druhy luštěnin a jak je připravit? | inspiredkitchen.cz
    09/03/2022 at 19:03

    […] Plněné pečené batáty s quinoou a černými fazolemi […]

  • Reply
    Jak připravit luštěniny | inspiredkitchen.cz
    09/03/2022 at 19:11

    […] Plněné pečené batáty s quinoou a černými fazolemi […]

  • Reagovat