Kdyby se ty batáty nepekly skoro hodinu, řeknu, že tohle je ideální jídlo do léta! Plněné pečené batáty s náplní z quinoi, rajčátek, černých fazolí a avokáda jsou lehké, osvěžující a nejlíp chutnají studené. Naštěstí tohle léto není zas takové vedro a když batáty do trouby přihodíte k nějakému letnímu koláči, už se ta hodina nebude zdát tak strašná 🙂 Nejvíc mě na tom baví ta náplň, která je díky zálivce z limetkové šťávy osvěžující a perfektně ladí se sladkou chutí batátů. A rozhodně se nebojte je pro dokonalost podávat se zakysanou smetanou. Kdo je zkusí? 🙂
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 35 minut + 1 hodina pečení
Ingredience:
- 2 středně velké batáty (cca 600 – 700 g)
- 150 g barevné quinoi (mix bílé, červené a černé)
- 125 g cherry rajčátek
- 1 středně velké zralé avokádo
- 1 hrst čerstvého koriandru + na ozdobu
- 200 uvařených černých fazolí
- šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená, 1 žlutá a 1 zelená chilli paprička
- sůl
- černý mletý pepř
Postup:
- Batáty omyjte, ze všech stran propíchněte vidličkou a zabalte do alobalu. Dejte na plech vyložený pečicím papírem (z batátů v průběhu pečení teče šťáva, která se z plechu blbě dostává) a pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Mezitím připravte náplň. Quinou propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zhruba 2 cm nad quinoou. Osolte 1/2 lžičky soli a vařte na mírném stupni 20-25 minut pod pokličkou. Pak ještě nechte dalších 5 minut pod pokličkou dojít.
- Cherry rajčátka, avokádo nakrájejte na kostičky. Koriandr nakrájejte najemno.
- Quinou smíchejte s fazolemi, cherry rajčátky, avokádem a nasekaným koriandrem. Osolte 1/2 lžičky soli a černého mletého pepře, ochuťte limetkovou šťávou a olivovým olejem. Dejte do lednice vychladit.
- Upečené batáty rozbalte a nechte úplně vychladnout. Pak rozkrojte na poloviny a pomocí lžičky vydlabejte část vnitřku. Vnitřek osolte, opepřete a pak naplňte směsí. Hotové batáty posypejte čerstvým koriandrem a chilli papričkami nakrájenými na kolečka. Podávejte se zakysanou smetanou. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky