Sice to pečení batátů trvá, ale stojím si za tím, že za tu snahu tohle jídlo stojí. Batáty jsou dlouho pečené ve slupce a díky tomu změknou do konzistence másla. Náplň z barevné quinoi, černých fazolí, avokáda a zálivky z limetkové šťávy je hezky osvěžující a perfektně ladí se sladkou chutí batátů. Zkusíte? 🙂
Recept vznikl ve spolupráci s drogerií dm.

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 35 minut + 1 hodina pečení
Ingredience:
- 1 středně velký batát
- 150 g tříbarevné quinoi dmBio
- 100 g cherry rajčátek
- 1/2 zralého avokáda
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 200 g uvařených černých fazolí
- 80 g nakládané kukuřice
- limetková šťáva
- 2 lžíce olivového oleje dmBio
- 1 zelená chilli paprička
- sůl, černý mletý pepř
Postup:
- Batáty omyjte, ze všech stran propíchněte vidličkou a zabalte do alobalu. Dejte na plech vyložený pečicím papírem (z batátů v průběhu pečení teče šťáva, která se po upečení z plechu blbě dostává) a pečte doměkka v troubě vyhřáté na 190 °C. Podle velikosti to může trvat 45 minut až hodinu.
- Mezitím připravte náplň. Quinou propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zhruba 2 cm nad quinoou. Vařte na mírném stupni 20-25 minut. Pak ještě nechte dalších 5 minut pod pokličkou dojít.
- Cherry rajčátka, papriku a avokádo nakrájejte na kostičky. Koriandr a chilli papričku nakrájejte najemno. Promíchejte s quinoou, fazolemi a kukuřicí. Podle chuti osolte, opepřete, dochuťte olivovým olejem a limetkou, s tou nešetřete, Dejte do lednice vychladit.
- Upečené batáty rozbalte a nechte úplně vychladnout. Pak rozkrojte na poloviny. Vnitřek lehce osolte, opepřete a pak posypte směsí. Batáty posypejte čerstvým koriandrem a chilli papričkou nakrájenou na kolečka. Podávejte s guacamole. Dobrou chuť! 🙂

2 Comments
Druhy luštěnin a jak je připravit? | inspiredkitchen.cz
09/03/2022 at 19:03[…] Plněné pečené batáty s quinoou a černými fazolemi […]
Jak připravit luštěniny | inspiredkitchen.cz
09/03/2022 at 19:11[…] Plněné pečené batáty s quinoou a černými fazolemi […]