Tabouleh je salát původem z Libanonu, který se ale rozšířil do prakticky celého Blízkého Východu. Je krásně zelený díky hromadě čerstvé petrželky, svěží díky citrónové šťávě a výživný díky kuskusu. Ten lze nahradit bulgurem, pak salát klidně poslouží i jako lehčí oběd. Je to hrozně osvěžující salát, který dokáže vyvážit jakýkoliv těžší pokrm. A garantuji, že obstojí i u vás 🙂
Čas na přípravu: 15 minut
Množství: 2 porce
Ingredience:
- 100 g kuskusu
- 200 ml vody
- 1 svazek petržele
- 3 velká rajčata
- ½ okurky (lze vynechat)
- půlka velké červené cibule
- šťáva z 1 citrónu
- 3 – 5 lžic olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- Nejdříve uvařte kuskus. Kuskus je nejjednodušší jídlo pod sluncem: v misce smíchejte kuskus se špetkou soli a lžičkou olivového oleje, pak ho jednoduše zalijte vroucí vodou, přikryjte pokličkou a nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím si nakrájejte petrželku, cibuli, rajčata a okurku na velmi malé kousky (cca 2 – 5 mm). Vymačkejte šťávu z citrónu a tu pak společně s olejem, solí a pepřem a hotovým kuskusem promíchejte se zeleninou. Jednodušší to být snad už nemůže! Nejlépe chutná vychlazený, správně po arabsku s cizrnovým falafelem a pita chlebem 🙂

Salát Tabouleh
2 Comments
Libanonská kuchyně: to nejlepší Orientu | inspiredkitchen.cz
01/06/2018 at 11:14[…] jinak. Hummus je tak neuvěřitelně krémový, že každé sousto chutná jako nebe na zemi. Tabbouleh neobsahuje ani zrnko kuskusu, ale zato hromadu petržele, máty a citronové šťávy. Moutabal […]
Kuskusový salát s kapustičkami a lískovými oříšky | inspiredkitchen.cz
17/11/2019 at 20:12[…] tím, co máte rádi. Já ho většinou připravuju s rajčaty, cibulí a petrželkou, takže jako libanský salát tabbouleh, tentokrát jsem ho ale vyladila tak, aby byl vhodný pro chladnější dny. S pečenou zeleninou a […]