Luštěniny Recepty Saláty

Salát z černé čočky s grilovaným sýrem halloumi

Černou čočku beluga používám snad nejčastěji do salátů, v těch je totiž výborná. Nerozváří se a i po uvaření zůstává hezky sypká. Tentokrát jsem ji doplnila grilovaným sýrem halloumi, cuketou, lilkem a lilkovou pomazánkou, která k čočce neskutečně dobře padne a která z té spousty zeleniny udělala něco mnohem víc, než obyčejný salát.

Základem každého dobrého salátu je totiž velmi dobrý dip nebo dresing, to se určitě shodneme! S tím chutná vždycky líp. A já vím, není nic snadnějšího, než umíchat nějaký domácí, ale vyladit tu správnou chuť může trvat a taky někdy nejsou po ruce ty správné ingredience. Pomazánky z DM jako dresing nebo dip do salátu skvěle poslouží, mají totiž tekutější konzistenci. Zatím mi chutnala snad každá, co jsem měla. Tahle lilková si s čočkou a grilovanou zeleninou rozuměla skvěle a už se těším, až pro ni najdu i nějaké další využití. Třeba jako doplněk k hummusu a chlebu pita 🙂

Recept vznikl ve spolupráci s drogerií dm.

Suroviny:

Postup:

  1. Čočku namočte den předem do vody. Druhý den vodu slijte, čočku propláchněte, dejte do hrnce a zalijte novou vodou tak, aby voda byla zhruba 1 cm nad čočkou. Vařte na mírném stupni 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijte a nechte vychladnout.
  2. Slunečnicová semínka opražte na suché pánvi dozlatova.
  3. Vychladlou čočku ochuťte octem, solí, olivovým olejem a pepřem. Vložte jako základ do salátové misky.
  4. Lilek a cuketu nakrájejte na kolečka. Každé kolečko lilku a cukety lehce osolte a nechte 10 minut odpočinout. Pomocí papírového ubrousku ho osušte dosucha. Cuketu i lilek dejte na gril nebo grilovací pánev s olejem a grilujte 2-3 minuty dozlatova z obou stran.
  5. Do mísy k čočce přidejte rukolu, grilovaný lilek a cuketu, okurku nakrájenou na kolečka, rozpůlená cherry rajčátka, olivy a lilkovou pomazánku. Posypte slunečnicovými semínky, čerstvě namletým pepřem a nakrájenými bylinkami. Dobrou chuť! 🙂

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat