Tak to letos na Silvestra vypadá na tyhle slané tartaletky. Původně jsem chtěla dělat koláč, ale malé koláčky padnou mnohem líp do ruky 😊 a hlavně, upečou se během chvilky. Takže ideál na rychlé pohoštění pro návštěvy, oslavy nebo jen tak na večerní válení na gauči. Protože co si budem povídat, v zimě a o svátcích se rádi válíme všichni 😊
Tartaletky naplňte jakoukoliv zeleninou, co máte po ruce. Růžičková kapusta je ale v zimě docela v kurzu, navíc takhle zapečená chutná a voní výborně. Určitě ji někdy zkuste!
Tip: Pokud byste přece jenom chtěli místo tartaletek velký koláč, ingredience vystačí na koláčovou formu o průměru 28 cm.

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6 tartaletek
Budete potřebovat: formičky na tartaletky nebo formu na koláč
Ingredience na těsto:
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 100 g studeného másla
- 1/2 lžičky soli
- 2-3 lžíce ledové vody podle potřeby
- olej na vymazání formy
Ingredience na náplň:
- 3 vejce
- 150 gramů bílého jogurtu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 hrst růžičkové kapusty
- 4 šalotky
- 1 stroužek česneku
- čerstvý tymián na ozdobení
Postup:
- Nejdříve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku se solí. Nakrájejte máslo na kostičky a pak pomocí vidličky rozšťouchejte, aby se promíchalo s moukou. Mělo by mít konzistenci drobenky.
- Přidejte vodu a zpracujte do těsta – buď rukou, nebo v robotu. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by po upečení tuhé. Každopádně použijte studenou vodu, máslo vyndané rovnou z lednice a těsto hněťte jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte na půl hodiny vychladit.
Tip č.1: Problémy s křehkým těstem? Nedrží pohromadě, nejde vyválet, lepí se? Mrkněte na recept k rajčatovému koláči, kde vám poradím, jak na to.
- Mezitím si připravte náplň. Šalotku nakrájejte na proužky, česnek na malé kousky. Na pánvi spolu s olejem orestujte.
- Růžičkovou kapustu očistěte od košťálů a vrchních listů, pak nakrájejte na půlky.
- Vejce rozmíchejte společně s jogurtem, solí, pepřem a bylinkami. Orestovanou šalotku a česnek vmíchejte do směsi.
- Vychlazené těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formiček vytřených olejem, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou.
- Připravenou náplň nalijte do formiček a rozprostřete půlky růžičkové kapusty. Dejte péct na 20 minut na 180°C.
- Tartaletky jsou hotové, když je povrch zlatavý, pevný a okraje se začínají odlupovat od formy. Nechte vychladnout a pak ozdobte čerstvým tymiánem. Dobrou chuť! 😊

Slané tartaletky (koláčky) se šalotkou a růžičkovou kapustou

Zatím žádné příspěvky