Hlavní jídlo Recepty

Slaný koláč s fenyklem a sýrem feta

Slané koláče jsou hrozně dobré, moc nám doma chutnají, ale osobně mi po nich dost často bývalo těžko od žaludku, to je ta velká nálož sýra, vajec, smetany a másla. Nechtěla jsem se jich vzdát, takže jsem začala dělat odlehčenou verzi. Těsto sice tak moc odlehčit nejde, aby bylo pořád křehké, ale náplň, tu odlehčíte perfektně. Dejte místo smetany bílý jogurt, uberte sýra (lze ho zcela vynechat), chuť postavte hlavně na bylinkách a opečené zelenině. Ano, sice už to nebude klasika, Francouzi by mě asi majzli bagetou, ale jinak to odlehčit asi nelze. A o to, jak se po jídle cítíme, o to jde nejvíc, teda aspoň mě 😊

Recept na jeden takový odlehčený koláč najdete právě tady. Nebo zkuste slaný rajčatový koláč, ten je taky výborný. A kdybyste mi dali do komentáře tip, s jakou náplní děláte slané koláče nejraději, budu ráda za inspiraci! 🙂

Slaný koláč s fenyklem a sýrem feta
Slaný koláč s fenyklem a sýrem feta

Doba přípravy: 45 minut + 1,5 hodiny chlazení

Počet porcí: 1 koláč, forma o velikosti 29 x 20 x 3 cm

Ingredience na těsto:

  • 125 g hladké pšeničné mouky
  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 lžička soli
  • 70 ml ledové vody
  • máslo na vymazání formy

Ingredience na náplň:

  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 150 gramů bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 80 g feta sýru
  • 2 bulvy fenyklu
  • čerstvý tymián na ozdobení

Postup:

  1. Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se solí. Nakrájejte máslo na kostičky a pak zapracujte do mouky tak, aby vznikla drobenka.
  2. Přidejte vodu a všechny suroviny spojte. Těsto zpracovávejte jen tak dlouho, aby se vše spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice na hodinu vychladit. Můžete klidně i déle, těstu to jen pomůže.
  3. Mezitím si připravte náplň. Vejce smíchejte s mlékem, jogurtem, solí, pepřem, tymiánem a ½ nadrobeného feta sýra.
  4. Fenykl zbavte vrchní tvrdé slupky. Zelené výrůstky připomínající kopr ponechejte na ozdobu. Nakrájejte na tenké plátky.
  5. Formu na koláč vymaštěte trochou másla.
  6. Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formy, okraje těsta odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou. Dejte na půl hodiny do lednice odpočinout.
  7. Náplň nalijte na těsto a do té rozprostřete nakrájený fenykl. Posypte zbylým nadrobeným feta sýrem a dejte péct na 25-30 minut na 180°C.
  8. Koláč je hotový, když je povrch úplně pevný a okraje se začínají odlupovat od formy.
  9. Nechte vychladnout a pak krájejte. Dobrou chuť! 😊
Slaný koláč s fenyklem a sýrem feta
Slaný koláč s fenyklem a sýrem feta

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat