Hlavní jídlo Recepty

Slaný koláč s řepou, kozím sýrem a vlašskými ořechy

Už je tady těch slaných koláčů opravdu hodně… ale tahle kombinace je zaručeně jedna z nejlepších! Jestli máte rádi sladko slané chutě a kozím sýrem taky nepohrdnete, tenhle koláč bude zaručeně něco pro vás. Pokud neseženete mladé lístky řepy, nevadí, použijte polníček nebo rukolu. Dejte vědět, jestli vyzkoušíte! 🙂

Slaný koláč s řepou, kozím sýrem a vlašskými ořechy

Počet porcí: cca 6 (1 koláč ve formě o velikosti 29 x 20 x 3 cm)

Doba přípravy: 30 minut příprava, 2 hodiny chlazení, 35-45 minut pečení

Ingredience na těsto:

  • 125 g hladké pšeničné mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 70 g másla + troška na vymaštění formy
  • 1 středně velké vejce

Na náplň:

  • 2 velké syrové řepy
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 3 lžíce octu balsamiko
  • 250 g ricotty
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře (případně přidejte podle chuti)
  • 1 hrst mladých lístků červené řepy + na ozdobení
  • 80 g kozího sýra
  • vlašské ořechy
  • balsamiková redukce

Postup:

  1. Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se solí. Nakrájejte máslo na kostičky a pak zapracujte do mouky tak, aby vznikla drobenka.
  2. Přidejte vejce a všechny suroviny spojte. Těsto zpracovávejte jen tak dlouho, aby se vše spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice minimálně na hodinu vychladit.
  3. Řepy a cibule oloupejte. Řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky co to půjde (skvěle vám pomůže mandolína), cibuli na měsíčky.
  4. Na oleji orestujte nejdříve cibuli dozlatova. Pak ji přendejte bokem a do pánve vložte plátky řepy. Také orestujte a pak promíchejte s balsamikovým octem. Ještě chvíli restujte, aby se tekutina trochu zredukovala. Pak osolte špetkou soli a pepře.
  5. Ricottu promíchejte s vejci, mlékem, sušeným tymiánem, rozmarýnem, pepřem a solí.
  6. Formu na koláč vymastěte trochou másla.
  7. Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formy, okraje těsta odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou.
  8. Na těsto nalijte směs s ricottou, na ni rozložte lístky mladé řepy, pak plátky cibule a řepy (i s octem, pokud se všechen nevstřebá). Na závěr posypejte sýrem rozdrobeným na menší kousky.
  9. Koláč pečte 35-45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Pak ozdobte vlašskými ořechy a mladými lístky řepy. Krájejte, jakmile koláč úplně vychladne. Já osobně jsem si ho ještě pokapala trochou balsamikové redukce. Přeji dobrou chuť! 🙂
Slaný koláč s řepou, kozím sýrem a vlašskými ořechy

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat