Už je tady těch slaných koláčů opravdu hodně… ale tahle kombinace je zaručeně jedna z nejlepších! Jestli máte rádi sladko slané chutě a kozím sýrem taky nepohrdnete, tenhle koláč bude zaručeně něco pro vás. Pokud neseženete mladé lístky řepy, nevadí, použijte polníček nebo rukolu. Dejte vědět, jestli vyzkoušíte! 🙂

Počet porcí: cca 6 (1 koláč ve formě o velikosti 29 x 20 x 3 cm)
Doba přípravy: 30 minut příprava, 2 hodiny chlazení, 35-45 minut pečení
Ingredience na těsto:
- 125 g hladké pšeničné mouky
- 1/4 lžičky soli
- 70 g másla + troška na vymaštění formy
- 1 středně velké vejce
Na náplň:
- 2 velké syrové řepy
- 2 červené cibule
- 2 lžíce oleje na vaření
- 3 lžíce octu balsamiko
- 250 g ricotty
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky bílého mletého pepře (případně přidejte podle chuti)
- 1 hrst mladých lístků červené řepy + na ozdobení
- 80 g kozího sýra
- vlašské ořechy
- balsamiková redukce
Postup:
- Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se solí. Nakrájejte máslo na kostičky a pak zapracujte do mouky tak, aby vznikla drobenka.
- Přidejte vejce a všechny suroviny spojte. Těsto zpracovávejte jen tak dlouho, aby se vše spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice minimálně na hodinu vychladit.
- Řepy a cibule oloupejte. Řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky co to půjde (skvěle vám pomůže mandolína), cibuli na měsíčky.
- Na oleji orestujte nejdříve cibuli dozlatova. Pak ji přendejte bokem a do pánve vložte plátky řepy. Také orestujte a pak promíchejte s balsamikovým octem. Ještě chvíli restujte, aby se tekutina trochu zredukovala. Pak osolte špetkou soli a pepře.
- Ricottu promíchejte s vejci, mlékem, sušeným tymiánem, rozmarýnem, pepřem a solí.
- Formu na koláč vymastěte trochou másla.
- Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formy, okraje těsta odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou.
- Na těsto nalijte směs s ricottou, na ni rozložte lístky mladé řepy, pak plátky cibule a řepy (i s octem, pokud se všechen nevstřebá). Na závěr posypejte sýrem rozdrobeným na menší kousky.
- Koláč pečte 35-45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Pak ozdobte vlašskými ořechy a mladými lístky řepy. Krájejte, jakmile koláč úplně vychladne. Já osobně jsem si ho ještě pokapala trochou balsamikové redukce. Přeji dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky