Menu

Recept Slaný rajčatový koláč

Tento koláč je hotový v cukuletu. Je lehký a chutná skvěle i studený, třeba k snídani, jako lehká večeře nebo do krabičky na cesty.

Suroviny

1 koláč (forma o velikosti 35 × 13 cm)

Na těsto:

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 70 ml ledové vody
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 3 vejce
  • 150 gramů bílého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1 hrst cherry rajčátek (použijte raději pevnější rajčata, aby se koláč moc nerozmočil)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá bazalka na ozdobení

Postup:

  1. Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se solí. Pak přidejte máslo a zpracujte v drobenku.
  2. Přidejte vejce a zpracujte do těsta. Dejte pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho, pak by se zahřálo příliš a bylo by po upečení tuhé. Těsto hněťte jen tak dlouho, aby se spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit.
  3. Mezitím si připravte formu, tu lehce vytřete máslem. 
  4. Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formy, okraje odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou. Těsto jsem nepředpékala, ale pokud chcete mít jistotu, aby se vám nevyboulilo, dejte na něj kus pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a pečte 15 minut v předehřáté troubě na 150°. Předpékání má tu výhodu, že se těsto zpevní. Pokud ho ještě potřete vajíčkem, zabráníte také rozmočení z náplně. Pak nechte vychladit.
  5. Pak připravte náplň. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, česnek na malé kousky. Na pánvi spolu s olejem orestujte. Rajčata nakrájejte na půlky.
  6. Vejce rozmíchejte společně s jogurtem, solí, pepřem a bylinkami. Orestovanou jarní cibulku a česnek vmíchejte do směsi.
  7. Tuhle náplň nalijte do formy a do té rozprostřete rajčata. Dejte péct na 20-25 minut na 180°C. Koláč je hotový, když je povrch úplně pevný a okraje se začínají odlupovat od formy.
  8. Nechte vychladnout a pak ozdobte čerstvou bazalkou. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!