Asijská kuchyně vypadá jednoduše, ale není tak snadná, jak se zdá. Člověk na ni musí sehnat ty správný ingredience, použít je ve správným poměru, u sporáku musí jednak rychle a na správnou teplotu… asi největší problém mám s nudlemi Phad Thai, který jsem dělala už několikrát, ale pokaždý buď byly moc sladký, kyselý, přemaštěný… nebo prostě chutnaly jak obyčejný nudle se sojovkou.
No. Pak jsem je ochutnala v Lemon Leafu, kde mě málem vystřelily do oblak a pochopila jsem, že to bude značnej oříšek je ochutit tak, aby chutnaly, jak mají 😁 tak jsem pogooglila, přidala na tamarindový pastě, nebála se jak limetky, tak palmovýho cukru a řekla bych, že se to lehce začíná přibližovat tomu, jak by to asi chutnat mělo. No. Tak třeba ty proklatý nudle jednou doladím do dokonalosti, prozatím mi to ale nedá a musím s vámi nasdílet aspoň tu nejlepší verzi, která se mi podařila 🙂
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience na nudle:
- 250 gramů plochých rýžových nudlí
- 200 gramů marinovaného tofu
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 cm kousek čerstvého zázvoru
- 1 červená chilli paprička
- 1 hrst zelených fazolek
- 1 mrkev
- 1 jarní cibulka
- 1 hrst arašídů
Ingredience na omáčku:
- 4 lžíce palmového cukru
- 3 lžíce tmavé sójové omáčky
- 3 lžíce tamarindové omáčky
- šťáva z poloviny limetky
Postup:
- Všechny ingredience na omáčku dejte do menšího hrnce a zahřívejte tak dlouho, než se cukr rozpustí. Odstavte.
- Uvařte rýžové nudle podle návodu a poté je propláchněte studenou vodou, aby se přestaly vařit. Nechte v cedníku okapat.
- Nakrájejte česnek a zázvor na drobno, zeleninu na nudličky. Tofu nakrájejte na malé kousky.
- Na suché pánvi opražte arašídy a dejte do misky bokem. Dejte pozor, stačí jim chvilka.
- Rozpalte olej a orestujte česnek a zázvor. Přidejte tofu a zeleninu. Orestujte a jakmile všechno hezky zezlátne, přidejte připravené rýžové nudle. Promíchejte a zalijte připravenou omáčkou. Ještě minutu nebo dvě smažte.
- Hotové nudle posypejte opraženými arašídy a ozdobte nakrájenou chilli papričkou. Nechte si chutnat! 🙂

1 Comment
Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
08/07/2018 at 18:32[…] Pokud vám bílé tofu nezachutná, zkuste jeho ochucené varianty. Uzené tofu chutí připomíná uzený sýr a je skvělé do jako náplň do bramborových knedlíků s červeným zelím nebo do tofu karbanátků s pečenými bramborami. Tofu marinované je ochucené kořením tak dokonale, že ho zvládnou sníst i ti, kdo z nějakého důvodu nedokážou pozřít přírodní ani uzenou verzi. Používám ho hlavně, když spěchám nebo se mi nechce plácat s marinováním. Třeba do takových smažených rýžových nudlí Pad Thai. […]