Tofu karbanátky si zamilujete. Jsou rychlý, jednoduchý a skvělý v tom, že se dají sbalit na cesty. Není v nich totiž nic, co by se v teple mohlo zkazit. Dá se říct, že to je jídlo celkem bez práce, protože hodně za vás udělá mixér. Perfektně se k nim hodí pečené americké brambory a nějaký dresing, to aby to všechno pěkně klouzalo do krku. 🙂 Já připravila dresing z dijonské hořčice, který tomu všemu dodá lehkost, ale zároveň i říz.
Na tofu karbanátky jsem použila uzené tofu, které má tu výhodu, že se nemusí tolik dochucovat – bohatě stačí trocha soli, pepř a bylinky. Jen bacha na množství soli, uzené tofu už je slané samo o sobě a je tak docela jednoduché karbanátky přesolit. Uvedené množství soli stačí bohatě. Pokud chcete zdravější verzi a nechcete nic smažit, dejte karbanátky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě na 180°C zhruba 15 minut nebo tak dlouho, dokud nezezlátnou. V polovině pečení je ale obraťte 🙂

Tofu karbanátky s pečenými brambory a hořčicovým dresingem
Počet porcí: 2 (8 menších karbanátků)
Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat: mixér typu sekáček
Ingredience na tofu karbanátky:
- 200 gramů uzeného tofu
- 1 bílá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- 4 polévkové lžíce špaldové mouky + na obalení
- olej na smažení
Ingredience na pečené brambory:
- 500 gramů červených brambor
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušené máty
- 1 lžička sušeného chilli
- fritovací olej na smažení
- mořská sůl
Ingredience na dresing:
- 1 lžíce plnotučné hořčice (pro větší říz použijte dijonskou a vynechejte pepř)
- 1 lžíce jablečného octa
- 125 gramů silken tofu
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušené bazalky nebo tymiánu
Postup:
- Nejdříve připravte brambory. S těmi se rozhodně neloupejte. Nejenom, že ušetříte spoustu času, ale slupka dodá bramborám krásně křupavou a chutnou kůrčičku, která na těch bramborách prostě chutná nejlíp. Brambory pořádně vydrhněte od všech nečistot – dobře to jde drátěnkou nebo kartáčkem. Třeba kartáčkem na boty. Kartáčkem na zuby bych to nezkoušela 🙂
- Brambory nakrájejte na půlměsíčky. Dejte do mísy, ve které je ochuťte kořením a pořádně promíchejte s olejem. Brambory nesolte! Sůl by z nich během pečení vytáhla spoustu šťávy a ve výsledku by byly dost rozblemcané. Solte je až po upečení, tak budou krásně křupavé, stejně jako hranolky z KFC. Dejte na plech a pečte zhruba 30 minut, dokud nezměknou.
- Rozmixujte a smíchejte.
- Uplácejte karbanátky.
- Brambory upečte.
- Dokud nezezlátnou.
- Uzené tofu vyndejte z obalu, opláchněte a rozmixujte v sekáčku na jemno.
Cibuli, česnek a řapíkatý celer rozmixujte spolu se solí na jemnou kaši. Tuhle směs pak dejte k rozmixovanému tofu, přidejte mouku, pepř a majoránku. Promíchejte a nechte chvíli odpočinout. - Mezitím si připravte dresing. Z balení silken tofu opatrně vylijte nálev a rozmixujte společně s ostatními ingrediencemi – hořčicí, octem, solí, olejem, pepřem a bylinkami.
- Z hmoty vytvarujte karbanátky, které smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného oleje.
- Karbanátky podávejte s bramborami, dresingem a čerstvou snítkou rozmarýnu. A ideálně sklenkou nějakého dobrého vychlazeného pivka 🙂 Dobrou chuť!

Pečené americké brambory ve slupce

Tofu karbanátky s pečenými brambory a hořčicovým dresingem
2 Comments
Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
08/07/2018 at 18:31[…] uzený sýr a je skvělé do jako náplň do bramborových knedlíků s červeným zelím nebo do tofu karbanátků s pečenými bramborami. Tofu marinované je ochucené kořením tak dokonale, že ho zvládnou sníst i ti, kdo z […]
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou | inspiredkitchen.cz
30/08/2018 at 16:10[…] vám náplň zbyde, nedělejte si si s tím vrásky. Z náplně totiž uděláte tyhle skvělé tofu karbanátky […]