Máte chuť přidat trochu Asie do kuchyně a zároveň si nechcete lámat hlavu nad nedostupnými surovinami? Uvařte si tofu s rajčaty!
Je to jednoduché, rychlé a chutné jídlo, na které nepotřebujete nic speciálního. Tofu, rýže i rajčata seženete velmi snadno, stejně tak i rybí a chilli omáčku, kterou dnes najdete v každém vybavenějším obchodě. Je to jídlo velmi lehké na žaludek, takže se hodí, když třeba vám není nejlíp nebo máte nějakou žaludeční nemoc. Pokud chcete něco ostřejšího, přidejte chilli papričku 🌶 nebo omáčku zpestřete curry pastou 🍛, ale tradiční verze není ani trochu pálivá. O to výraznější je právě chuť rajčat, spolu s česnekem a rybí omáčky. Tu můžete nahradit klasickou solí, pokud chcete vege verzi.
Tofu s rajčatovou omáčkou je navíc extrémně rychlé jídlo. Když si tofu vylisujete předem, tak máte uvařeno za 20 minut. 🙂

Tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží
Čas na přípravu: 20 minut + lisování tofu minimálně 15 minut
Množství: 2 porce
Ingredience na omáčku:
- 350 g přírodního tofu (kupuju čerstvé v Sapě)
- 1 stroužek česneku
- 3 velká rajčata
- 250 ml drcených rajčat z plechovky
- 2 jarní cibulky
- 1 špetka čerstvě namletého pepře
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 2 lžíce rýžového oleje (používám rýžový, protože je chuťově neutrální a nepřipaluje se ani při vyšších teplotách)
- 1 špetka soli
Ingredience na rýži (2 porce):
- 1 menší hrnek thajské jasmínové rýže
- 1 a 1/2 menšího hrnku vody
- 1 lžíce rýžového oleje
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- Nejdříve si připravte tofu. Celý kus tofu opláchněte, položte na mělký talíř a zatižte něčím těžkým. Dělám to většinou tak, že na tofu položím kuchyňské prkénko, které zatížím knihami. Tofu nechte nejméně 30 minut lisovat, vyteče z něj tak přebytečná voda. Bude mít mnohem pevnější konzistenci, nebude se drolit a na pánvi zběsile prskat 🙂
- Během lisování tofu si připravte rýži. Rýži propláchněte pod studenou tekoucí vodou, nasypte do hrnce spolu se lžičkou rýžového oleje a 1/2 lžičky vody a zalijte vodou. Množství vody hodně závisí na rýži, obvykle 1 a 1/2 menšího hrnku stačí, ale pokud bude rýže pořád tvrdá, trochu vody ještě přilijte. Přiveďte k varu, poté přikryjte poklicí a snižte na nižší teplotu, aby se rýže nepřipálila a byla krásně nadýchaná. Jakmile bude rýže na skus, sporák vypněte a nechte rýži pod pokličkou dojít. Pára udělá svou práci sama 🙂
- Tofu nakrájejte na plátky, česnek nadrobno, jarní cibulku na kolečka a čerstvá rajčata na malé kousky. Rozpalte 2 lžíce rýžového oleje a osmahněte na něm tofu dozlatova, pak přidejte česnek. Jakmile česnek zezlátne, přidejte čerstvá rajčata a drcená rajčata z plechovky. Poduste cca 5 minut do změknutí. Jakmile budou rajčata měkká, ochuťte lžící rybí omáčky, sladké chilli omáčky, pepřem, solí a společně s nakrájenou jarní cibulkou ještě minutku poduste. Podávejte s rýží, omáčku na závěr posypejte další jarní cibulkou. Dobrou chuť! 😊
Hledáte další tipy, jak zpracovat tofu? Tak mrkněte sem na tento článek. Najdete v něm hromadu tipů jak tofu připravit, aby vám zachutnalo!

Tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží
2 Comments
Jak připravit tofu? Tipy a recepty, díky kterým si ho oblíbíte! | inspiredkitchen.cz
25/06/2018 at 13:44[…] Umí tak do sebe nasát veškeré chutě. Výborně funguje v asijské kuchyni. Asi nejraději mám tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží, super rychlou smaženou rýži s tofu nebo asijskou zeleninovou pánev, kde tofu krásně pojme […]
Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
25/06/2018 at 14:06[…] Umí tak do sebe nasát veškeré chutě. Výborně funguje v asijské kuchyni. Asi nejraději mám tofu s rajčatovou omáčkou a jasmínovou rýží, super rychlou smaženou rýži s tofu nebo asijskou zeleninovou pánev, kde tofu krásně pojme […]