Tvarohové knedlíky asi není třeba úplně představovat. Já je připravila s pohankovou krupicí, meruňkami a vařila v páře, což je za mě ta nejlepší příprava knedlíků vůbec. Hotové knedle jsem pak posypala tvarohem, skořicí, pokapala máslem a lžičkou medu. A to je skvělá ukázka toho, co se stane, když si odvyknete sladit – i když těsto vůbec oslazené není, naprosto mi ta malá lžička stačila. Každý si je ale může dochutit čímkoliv a v jakém množství chce! 🙂

Počet porcí: 4 (cca 20 ks podle velikosti meruněk)
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu (v alobalu nebo nějakého kvalitního s menším obsahem vody vhodný na pečení – já rada používám Vavřinecký)
- 80 g pohankové krupice
- 300 g čerstvých meruněk (cca 10 ks)
- 100 g tvrdého tvarohu na strouhání
- 2 lžíce másla
- tekutý med
- mletá skořice
- čerstvá máta
Postup:
- Tvaroh smíchejte s pohankovou krupicí. Těsto nesmí být moc mazlavé, pokud je, pak je tvaroh moc vodnatý. V takovém případě přidejte další krupičku. Těsto nechte 10-15 minut odpočinout, mezitím pohanka nasákne všechnu tekutinu.
- Umyté meruňky rozkrojte na poloviny a zbavte pecek.
- Těsto rozdělte na stejně velké díly. Množství těsta zvolte podle toho, jak velké máte meruňky. Z těsta rukou vytvarujte placičku ve tvaru kruhu. Na ni položte polovinu meruňky a zabalte do kuličky.
- Z pečicího papíru vystřihněte menší čtverec, který svou velikostí přesahuje plochu napařovacího vějíře. Díky papíru se knedlíky nepřilepí na pařáček.
- Do hrnce nalijte zhruba 2 cm vody. Vložte pařáček, na něj dejte připravený pečicí papír, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Jakmile voda vře, na pečicí papír položte knedlíky. Opět zakryjte pokličkou a na mírném stupni vařte 10 minut.
- Mezitím v malém hrnci rozpusťte máslo. Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemno.
- Hotové knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Na talíři je polijte rozpuštěným máslem, tekutým medem, posypejte tvarohem a skořicí. Ozdobte čerstvou mátou a hned servírujte.
- Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Před servírováním je znovu napařte v páře a budou zase jako čerstvě připravené. Dobrou chuť! 🙂

1 Comment
Jak správně připravit pohanku | inspiredkitchen.cz
27/03/2022 at 16:23[…] Tvarohové knedlíky s meruňkami […]