Bezlepkové Dezerty Recepty Sladké

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Tvarohové knedlíky asi není třeba úplně představovat. Já je připravila s pohankovou krupicí, meruňkami a vařila v páře, což je za mě ta nejlepší příprava knedlíků vůbec. Hotové knedle jsem pak posypala tvarohem, skořicí, pokapala máslem a lžičkou medu. A to je skvělá ukázka toho, co se stane, když si odvyknete sladit – i když těsto vůbec oslazené není, naprosto mi ta malá lžička stačila. Každý si je ale může dochutit čímkoliv a v jakém množství chce! 🙂

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Počet porcí: 4 (cca 20 ks podle velikosti meruněk)

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:

  • 250 g měkkého tvarohu (v alobalu nebo nějakého kvalitního s menším obsahem vody vhodný na pečení – já rada používám Vavřinecký)
  • 80 g pohankové krupice
  • 300 g čerstvých meruněk (cca 10 ks)
  • 100 g tvrdého tvarohu na strouhání
  • 2 lžíce másla
  • tekutý med
  • mletá skořice
  • čerstvá máta

Postup:

  1. Tvaroh smíchejte s pohankovou krupicí. Těsto nesmí být moc mazlavé, pokud je, pak je tvaroh moc vodnatý. V takovém případě přidejte další krupičku. Těsto nechte 10-15 minut odpočinout, mezitím pohanka nasákne všechnu tekutinu.
  2. Umyté meruňky rozkrojte na poloviny a zbavte pecek.
  3. Těsto rozdělte na stejně velké díly. Množství těsta zvolte podle toho, jak velké máte meruňky. Z těsta rukou vytvarujte placičku ve tvaru kruhu. Na ni položte polovinu meruňky a zabalte do kuličky.
  4. Z pečicího papíru vystřihněte menší čtverec, který svou velikostí přesahuje plochu napařovacího vějíře. Díky papíru se knedlíky nepřilepí na pařáček.
  5. Do hrnce nalijte zhruba 2 cm vody. Vložte pařáček, na něj dejte připravený pečicí papír, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Jakmile voda vře, na pečicí papír položte knedlíky. Opět zakryjte pokličkou a na mírném stupni vařte 10 minut.
  6. Mezitím v malém hrnci rozpusťte máslo. Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemno.
  7. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Na talíři je polijte rozpuštěným máslem, tekutým medem, posypejte tvarohem a skořicí. Ozdobte čerstvou mátou a hned servírujte.
  8. Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Před servírováním je znovu napařte v páře a budou zase jako čerstvě připravené. Dobrou chuť! 🙂
Tvarohové knedlíky s meruňkami

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat