Recepty Sladké Snídaně

Veganské skořicové lívance bez vajec a droždí

Na víkendovou snídani se nic nehodí víc. Lehoučké nadýchané lívance ovoněné skořicí, s ovocem, jogurtem a oříšky. Tentokrát v kompletně veganské verzi! 

Vždycky jsem měla pocit, že krásně nadýchané lívance nejdou udělat bez vejce, kvásku nebo kypřicího prášku. Pak jsem zjistila, že sníh z vajec lze nahradit aquafabou, což je vyšlehaný nálev z cizrny. Ten dokáže těsto nakypřit stejně jako sníh z klasických bílků. Hned jsem zase měla chuť vyzkoušet něco nového. A to tyhle skořicové lívance, které se perfektně hodí na každé pomalejší víkendové ráno. 

Sníh z aquafaby ve veganské kuchyni rozhodně není nic nového (perfektní s ním je i tahle veganská čokoládová pěna), ale já k němu dlouho neměla důvěru. Myslela jsem, že v lívancích ucítím cizrnu. Z cizrny ale nejde cítit vůbec nic, jenom chuť ostatních surovin. No není to paráda? Spotřebujete něco, co běžně vyhazujete a ještě to chutná dobře. Tak připravte lívancovač a jdem do nich!

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: cca 12 kusů
Budete potřebovat: robota na šlehání sněhu, pánev na lívance

Ingredience: 

  • 250 gramů špaldové mouky
  • 5 lžic aquafaby (jak vyšlehat sníh z cizrny najdete tady)
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 4 lžíce třtinové cukru
  • 1 špetka soli
  • olej na smažení lívanců (mám ráda kokosový, lívance pak krásně voní)

Na dokončení:

  • 150 gramů rostlinného jogurtu
  • čerstvé ovoce
  • oříšky, med, skořice 

Postup: 

  • Do mísy prosijte mouku. Tu promíchejte se špetkou soli, skořicí, kardamomem a cukrem.
  • K mouce přidejte mléko a promíchejte. Po lžících přidejte vyšlehaný nálev z cizrny. Opatrně promíchejte v hladké těsto.
  • Lívanečník nebo pánev potřete olejem a rozehřejte. Do každého otvoru nalijte menší množství těsta. Jakmile těsto ztmavne a povrch zpevní, lívance obraťte. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Lívance podávejte s jogurtem, čerstvým ovocem, medem a oříšky, posypejte skořicí…. prostě doplňte čímkoliv, co máte rádi 🙂 Dobrou chuť!

Tip: Hotové lívance dejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na nejnižší stupeň. Tam vydrží hezky teplé do té doby, než usmažíte všechny další a navíc je udržíte mimo dosah všech hladových strávníků 🙂

Veganské skořicové lívance se sněhem z aquafaby
Veganské skořicové lívance se sněhem z aquafaby

Veganské skořicové lívance se sněhem z aquafaby
Veganské skořicové lívance se sněhem z aquafaby

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat