Dost často se potkávám s tím, že vegetariáni netuší, co uvařit k štědrovečerní večeři. Nezdá se to, ale možností je spousta – od smažené hlívy v trojobalu, tofu rybích prstů, různých variací zeleninových karbanátků až po houbového kubu. Jedno z našich oblíbených jídel na vánočním stole jsou celerové řízky v sezamové strouhance. Ušetří vrásky všech maminek a babiček, které ani trochu netuší, co těm vegetariánským ratolestem na Vánoce uvařit, mimo to i rozpočet. K řízkům jako bonus přidávám tip na trochu jiný bramborový salát! 😊
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 1 hodina a 15 minut + chlazení salátu
Ingredience na řízky:
- 1 bulva celeru
- rýžová mouka (můžete použít jakoukoliv)
- 1 vajíčko
- strouhanka
- 2 lžíce sezamu
- sůl
Ingredience na salát:
- 400 g brambor
- 1/2 bulvy celeru
- 2 petržele
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 červené jablko
- 4 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce rostlinné majonézy
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- černý mletý pepř
- sůl
- pažitka na ozdobu
Postup:
- Uvařte brambory ve vodě doměkka, poté nechte vychladnout. Stejně tak uvařte celer (bulvu) a petržel.
- Vychladlou zeleninu, jablko a řapíkatý celer nakrájejte na malé kostičky. Dejte do velké mísy a smíchejte s majonézou, jogurtem, jablečným octem, hořčicí, solí a pepřem. Salát dejte do lednice nejméně na dvě hodiny vychladnout.
- Oloupejte celer, nakrájejte ho na plátky tlusté půl až jeden centimetr. Dejte ho do hrnce s vodou a vařte 5-7 minut do poloměkka.
- Vychladlé plátky celeru osolte a obalte nejdříve v mouce, pak vajíčku a nakonec ve strouhance smíchané se sezamem. Plátky smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
- Bramborový salát ozdobte pažitkou a podávejte s celerovými řízky. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky