Asijská kuchyně

Vegetariánské vánoční menu: celerové řízky s lehkým bramborovým salátem

Dost často se potkávám s tím, že vegetariáni netuší, co uvařit k štědrovečerní večeři. Nezdá se to, ale možností je spousta – od smažené hlívy v trojobalu, tofu rybích prstů, různých variací zeleninových karbanátků až po houbového kubu. Jedno z našich oblíbených jídel na vánočním stole jsou celerové řízky v sezamové strouhance. Ušetří vrásky všech maminek a babiček, které ani trochu netuší, co těm vegetariánským ratolestem na Vánoce uvařit, mimo to i rozpočet. K řízkům jako bonus přidávám tip na trochu jiný bramborový salát! 😊

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 1 hodina a 15 minut + chlazení salátu

Ingredience na řízky:

  • 1 bulva celeru
  • rýžová mouka (můžete použít jakoukoliv)
  • 1 vajíčko
  • strouhanka
  • 2 lžíce sezamu
  • sůl

Ingredience na salát:

  • 400 g brambor
  • 1/2 bulvy celeru
  • 2 petržele
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 červené jablko
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce rostlinné majonézy
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • pažitka na ozdobu

Postup:

  1. Uvařte brambory ve vodě doměkka, poté nechte vychladnout. Stejně tak uvařte celer (bulvu) a petržel.
  2. Vychladlou zeleninu, jablko a řapíkatý celer nakrájejte na malé kostičky. Dejte do velké mísy a smíchejte s majonézou, jogurtem, jablečným octem, hořčicí, solí a pepřem. Salát dejte do lednice nejméně na dvě hodiny vychladnout.
  3. Oloupejte celer, nakrájejte ho na plátky tlusté půl až jeden centimetr. Dejte ho do hrnce s vodou a vařte 5-7 minut do poloměkka.
  4. Vychladlé plátky celeru osolte a obalte nejdříve v mouce, pak vajíčku a nakonec ve strouhance smíchané se sezamem. Plátky smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  5. Bramborový salát ozdobte pažitkou a podávejte s celerovými řízky. Dobrou chuť! 🙂
Vegetariánské vánoční menu: celerové řízky s lehkým bramborovým salátem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat