Menu

Recept Bramborové žemle

  • 120 minut

Já vím, že pečení je teď v tom horku celkem nemyslitelný, ale tyhle žemle za zkoušku stojí, tak si recept uložte třeba na později :)

Suroviny

12
  • 15 g čerstvého droždí
  • 400 g hladké pšeničné mouky (00)
  • 1 lžička cukru
  • 200 g vody
  • 1 vejce + na potření
  • 200 g upečených brambor
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 30 g másla
  • 6 g soli

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte spolu se lžičkou mouky, cukru a trochou vody. Zakryjte a nechte 15 minut vzejít.
  2. Kvásek dejte do mísy od robota. Přidejte zbytek mouky, vody, vejce, nastrouhané brambory, kmín, sůl a vypracujte těsto. Hněťte cca 10 minut na střední rychlost, pak zapracujte máslo. Těsto je vypracované, jakmile se odlepuje od mísy.
  3. Nechte zakryté kynout 60 minut (nebo do zdvojnásobení objemu), pak těsto zpracujte do bochánků.
  4. Bochánky rozdělte na tři kusy, které vyválejte do válečků a zamotejte do copu. Konce vložte dospod.
  5. Dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vajíčkem, posypte kmínem a nechte dalších 15 minut odpočívat. 
  6. Pečte 20-25 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!