Asijská kuchyně Hlavní jídlo Recepty

Květákové kari s kokosovým mlékem

Čing čong čeng, Asie je top! Zkus tohle květákové kari s kokosovým mlékem a galangou 🙂

Tenhle pokrm je sice čistě zeleninový, ale překvapivě docela zasytí. Kokosové mléko spolu s jasmínovou rýží je totiž celkem výživná kombinace a rychle naplní i to nejhladovější břicho. A než se do něj pustíme, neodpustím pár slov k ingrediencím, které můžou být náročné na sehnání, hlavně tedy pro mimopražské. Pro Pražáky je to brnkačka.

Květákové curry s kokosovým mlékem

Ingredience na květákové curry s kokosovým mlékem

 

Dejte pozor na kari pastu. Ne všechny pasty jsou kvalitní, občas obsahují glutamáty, éčka a další srandy, takže doporučuji číst složení. Já mám nejraději značku Cock Brand, je složením nejčistší. Vyrábí různé druhy, které se liší barvou, chutí a pálivostí, pro tohle jídlo se nejvíc hodí červená. Kari pastu seženete ve specializovaných asijských obchodech, galangu i citrónovou trávu v Sapě, kde vás tyhle ingredience vyjdou i nejlevněji. I když se vám možná nebude chtít ingredience kvůli ceně pořizovat, tyhle suroviny vydrží dlouho. Taková kari pasta vám vydrží věky, tedy pokud si květákové kari nezamilujete natolik, že ho začnete připravovat každý den 🙂 Galanga i citrónová tráva sice takovou výdrž nemá, ale dá se dobře uchovávat v mrazáku. Jednoduše je naporcujte na menší kusy, dejte do krabičky a vytáhněte, jakmile to bude potřeba 🙂

Květákové curry s kokosovým mlékem

Květákové curry s kokosovým mlékem

 

I když je to zeleninové jídlo, není vegetariánské, a to kvůli přítomnosti rybí omáčky. Ta je v asijských jídlech prostě nepostradatelná, a říkám to i já, jinak masu neholdující jedinec.  Hodně vegetariánů a veganů ji nahrazuje sójovkou, pokud ale chuť i vůni rybí omáčky znáte, moc dobře víte, že tuhle smrdutou omajdu jen tak ničím nenahradíte. Samozřejmě nikomu nechci mluvit do přesvědčení, pokud ale chcete opravdu autentický zážitek, s nahrazování sójovkou nemám dobrou zkušenost.

Ještě bych asi měla zmínit důležitost kvalitního kokosového mléka. Nejlepší je pro mě (chuťově i konzistencí) mléko Aroy-D, které má 80 % kokosového mléka a dá se sehnat jak v asijských obchodech, tak i na internetu.

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 2 porce

Ingredience na omáčku:

  • 2 hrsti květáku
  • 1 hrst plochých fazolových lusků
  • 1 půlka středně velké cukety
  • 1 středně velká mrkev
  • 400 ml kokosového mléko
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce kari pasty
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 3 cm kousek citronové trávy (používám horní měkký střed)
  • 1 cm kousek galangy
  • šťáva z limetky
  • koriandr na dokončení

Ingredience na rýži:

  • 160 gramů jasmínové rýže
  • 1 lžička rýžového oleje
  • 400 ml vody

Postup:

  1. Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné ingredience, abyste je mohli házet všechny pěkně najednou do pánve, ideálně do woku. Zeleninu umyjte, květák nakrájejte na malé růžičky, aby se vám rychle uvařil – trvá mu to podstatně déle, než ostatní zelenině. Galangu i citrónovou trávu oloupejte, mrkev, cuketu a fazolové lusky nakrájejte na proužky. Citrónovou trávu lehce nadrťte druhou stranu nože, aby se z ní lépe uvolnila vůně a chuť.
  2. Než se pustíte do curry, připravte rýži. Propláchněte ji studenou vodou a dejte vařit spolu s vodou a olejem. Sůl se do rýže nepřidává, má být chuťově neutrální, aby vyvážila pálivost jídla. Pokud si rýži bez soli nedokážete představit, přidejte jí tak půlku malé lžičky. Vařte na mírném ohni, dokud nevsákne všechnu tekutinu, pak odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Rýže pak bude krásně lepkavá a bude se vám dobře nabírat hůlkama.
  3. Tak a teď se vrhněte na kari omáčku. Nejlepší je samozřejmě wok, já ho bohužel nemám, ale mám vyzkoušené, že i ve vysoké pánvi to jde. Rozpalte olej a orestujte na něj kari pastu. Přidejte galangu, citrónovou trávu, květák a krátce orestujte. Pak zalijte kokosovým mlékem, přidejte rybí omáčku a vařte, dokud není květák měkký. Přihoďte zbylou zeleninu, krátce provařte, nejdéle ale tak 2 až 3 minuty, aby zelenina zůstala hezky křupavá. Dochuťte šťávou z limetky (raději postupně ochutnávejte, ať to nemáte kyselé!), případně další rybí omáčkou. Pak už máte květákové kari hotové a můžete servírovat! 🙂

A kdyby někoho zajímalo, odkud mám ty krásné mističky, můžete je pořídit v obchodě www.chefshop.cz – jedná o kolekci Matt. Tady vlastně můžete pokoupit i některé ingredience. Třeba kari pastu, rybí omáčku a to výborné kokosové mléko 😉 Tak asijské kuchyni zdar!

 

Květákové kari s kokosovým mlékem

Květákové kari s kokosovým mlékem

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat