Polévky & Krémy Recepty

Podzimní dýňová polévka se zázvorem a chilli

Já vím, dýně jsou teď všude, kam se podíváš a dýňová polévka už vůbec není žádným kuchařským objevem. Pro mě je ale dýňová polévka takovou klasikou, bez které by podzim nebyl ten pravý podzim, a proto si své místečko na blogu zaslouží.

Tahle dýňová polévka je obohacená o pořádnou dávku zázvoru a chilli, takže pokud je zrovna venku zima jak v Rusku, bude se vám stroprocentně hodit. Aby polévka nebyla tak ostrá, přidejte do ní kokosové mléko, to ji krásně zjemní. Pokud nemáte zrovna to, použijte jakýkoliv jiný druh smetany nebo nějakou její rostlinnou alternativu – třeba ovesnou smetanu 🙂

Podzimní dýňová polévka se zázvorem a chilli

Podzimní dýňová polévka se zázvorem a chilli zahřeje i v těch nejchladnějších dnech.

Čas na přípravu: 20 minut
Množství: 6 porcí

Ingredience: 

  • 500 gramů dýně Hokkaido
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 3 cm kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 chilli paprička na ozdobení

Postup:

  1. Cibulku oloupejte a nakrájejte na jemno. Omytou dýni nakrájejte na malé kousky a zbavte dužiny a jader.
  2. Na oleji zpěňte cibulku a osmažte dozlatova. Přidejte nakrájenou dýni a chvilku restujte, až začne vonět. Pak zalijte horkým zeleninovým vývarem. Přidejte zázvor, česnek, sůl a vařte, dokud dýně nezměkne.
  3. Jakmile je dýně měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem, aby vznikl hladký jemný krém.
  4. Ochuťťe sušeným chilli a zjemněte kokosovým mlékem nebo rostlinnou smetanou. Pár minut ještě povařte a je hotovo! Polévku můžete servírovat s čerstvou chilli papričkou, pokud máte rádi pálivé, ale popravdě, už tak zahřeje až dost! 🌶️ Dobrou chuť 🙂
Podzimní dýňová polévka se zázvorem a chilli

Podzimní dýňová polévka se zázvorem a chilli

 

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat