Menu

Recept Kynutý závin s ořechy

Záviny miluju, ale musí v nich být hodně náplně! Maková, ořechová, tvarohová.. každá má něco do sebe. Tahle podzimní verze závinu obsahuje kromě ořechů i jablko, rum a skořici. 

Suroviny

12 porcí

Na těsto:

  • 250 g hladké pšeničné mouky (typ 00)
  • 6 g sušeného droždí
  • 4 g soli
  • 2 vejce
  • 40 g cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 100 g mléka
  • 30 g másla
  • 1 lžička citrónové kůry

Na náplň:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 150 g jablka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Mouku, droždí, sůl, vejce, cukr, vanilkovou pastu a mléko dejte do mísy od robota. Hněťte 10 minut na střední rychlost.
  2. Jakmile je těsto hladké, nelepivé a odlepuje se od stěn mísy, přidejte máslo a citrónovou kůru. Hněťte dalších 10 minut.
  3. Mísu s těstem zakryjte a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě kynout. 
  4. Připravte si náplň. Ořechy rozmixujte najemno, jablko nastrouhejte. Promíchete s rumem a skořicí.
  5. Troubu zapněte na horní a dolní ohřev s teplotou 230 °C. Do dolní části trouby dejte plech.
  6. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélníkovou placku tenkou cca 0,5 cm.
  7. Náplň rozetřete do všech stran. Strany přehněte a pak zatočte. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, závín potřete rozšlehaným vejcem a nechte dalších 30 minut kynout.
  8. Vykynutý závin dejte do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete, pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 20 minut dozlatova.
  9. Upečený závin nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak krájejte. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!