Postup:
- Mouku, droždí, sůl, vejce, cukr, vanilkovou pastu a mléko dejte do mísy od robota. Hněťte 10 minut na střední rychlost.
- Jakmile je těsto hladké, nelepivé a odlepuje se od stěn mísy, přidejte máslo a citrónovou kůru. Hněťte dalších 10 minut.
- Mísu s těstem zakryjte a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě kynout.
- Připravte si náplň. Ořechy rozmixujte najemno, jablko nastrouhejte. Promíchete s rumem a skořicí.
- Troubu zapněte na horní a dolní ohřev s teplotou 230 °C. Do dolní části trouby dejte plech.
- Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélníkovou placku tenkou cca 0,5 cm.
- Náplň rozetřete do všech stran. Strany přehněte a pak zatočte. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, závín potřete rozšlehaným vejcem a nechte dalších 30 minut kynout.
- Vykynutý závin dejte do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete, pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 20 minut dozlatova.
- Upečený závin nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak krájejte. Dobrou chuť!