Asijská kuchyně Polévky & Krémy Recepty

Krémová květáková polévka s kokosovým mlékem

Klasickou květákovou polévku zná asi každý, já jsem ji protentokrát chtěla zkusit trochu jinak. Tahle chutná lehce po asijsku díky kokosovému mléku, rybí omáčce a koriandru. Květák sice pro Asii není úplně typický, ale cizokrajné ingredience pomůžou i na pohled úplně obyčejné květákové polévce získat zase jiný rozměr. Polévka je hustá, vydatná a na 200 % vás zahřeje. A to v zimě ocení každý, kdo se po večerech vrací domů se zmrzlýma rukama a prázdným žaludkem, že jo? 🙂

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 4 porce

Ingredience: 

  • 1 středně velký květák + pár malých růžiček na ozdobení
  • 1 bílá cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 0,5 lžičky čerstvě drceného černého pepře
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • lžička mleté kurkumy
  • 250 ml kokosového mléka Aroy-D
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 červená chilli paprička
  • čerstvý koriandr na ozdobení
Ingredience na květákovou polévku

Ingredience na květákovou polévku

Postup:
Květák rozeberte na menší růžičky a umyjte. Nakrájejte bílou cibuli a tu osmahněte v hrnci na rostlinném oleji do zlatova. Poté přidejte květák, který lehce orestujte, aby se rozvoněl. Zalijte vývarem a vařte, dokud není květák měkký. Jakmile změkne, rozmixujte vše tyčovým mixerém dohladka. Polévku zjemněte kokosovým mlékem a ochuťte rybí omáčkou, pepřem, mletým koriandrem a kurkumou, která polévce dodá krásnou žlutou barvičku. Polévku před podáváním určitě ochutnejte – možná ji budete muset ještě dosolit. Přece jenom rybí omáčka solí trochu jinak 🙂  Polévku rozdělte do mističek (tyto krásné jsou z Chefshopu), orestujte malé kousky květáku a těmi polévku ozdobte spolu nakrájenou chilli papričkou a koriandrem. Tak si nechte chutnat!

Květáková polévka s kokosovým mlékem

Květáková polévka s kokosovým mlékem

 

Květáková polévka s kokosovým mlékem

Květáková polévka s kokosovým mlékem

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Klára
    21/02/2018 at 18:20

    Ta vypadá úžasně, tu musím zkusit! Díky za recept!

  • Reply
    Jarní detox: 7 dní na šťávách | inspiredkitchen.cz
    16/04/2018 at 20:27

    […] Do šťávy mě nikdo nedonutí ani za zlatý prase, takže připravuju květákovou polévku, po jejíž zkonzumování jsem unavená jako blázen. Jdu spát v 22:22 a přidám si, jako […]

  • Reagovat