Předkrmy a pomazánky Recepty Snídaně

Můj cizrnový hummus

Už si asi nedokážu představit víkend bez arabské snídaně. Chvíle, kdy si sedneme, povídáme si, namáčíme si kousky chleba nebo zeleniny do hummusu a takhle snídáme až do doby, co se dopije poslední hrníček černého čaje, takže vlastně až do oběda. Vždycky jsme pro tyhle snídaňové orgie hummus kupovali, ale od té doby, co jsem jednou zkusila připravit domácí, se ke kupovanému vrátíme jen ve chvílích, kdy fakt není čas a zbytí.

Hummus má sice jeden z nejblbějších názvů pod sluncem, ale je to jedna z nejjednoduších a nejlepších pomazánek co znám. Svůj původ má v Libanonu, postupně se ale rozšířil do všech zemí Blízkého východu a už nějakou dobu je hrozně populární i v Evropě. Popravdě, moc ráda bych vám prozradila, jak se hummus připravuje tradičně, třeba podle tety mého přítele v Sýrii, ale asi vás zklamu. Prý se tam hummus prodává na každém rohu a je tak dobrý a levný, že Syřani nemají důvod svůj vlastní připravovat. Jedno vím jistě, hrozně závisí na poměru všech surovin. Já svůj recept koumala metodou pokus omyl tak dlouho, než jsem byla spokojená, i tuhle verzi se ale chystám ještě potunit. Koncem dubna se totiž chystáme do Libanonu a protože se domluvíme vždy a všude, jsem si jistá, že nějaký další tipy od Libanonců vyčmuchám 🙂 Prozatím si budete muset vystačit s videem, jak se hummus tradičně podává. To můžete zkusit i když nebudete mít ty správné mističky, ani já ty pravé arabské bohužel nemám. Naštěstí nádobí na výsledek fakt nemá žádný vliv 🙂

Čas na přípravu: 15 minut + 60 minut vaření cizrny
Množství: 4 porce

Ingredience:

  • 400 gramů sušené cizrny
  • 3 špetky mořské soli
  • 4 lžíce tahiny (sezamové pasty)
  • 1 stroužek česneku
  • lžička citrónové šťávy
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 100 ml vývaru z cizrny
  • špetka speciálního koření sumak
Můj cizrnový hummus

Cizrna, česnek, tahiny, olivový olej, citrón, sumak a příprava hummusu může začít!

Postup:

  1. Nejvíc času zabere vaření cizrny. Uvařit čerstvou cizrnu doporučuju všema deseti, protože s cizrnou z plechovky moc velkou slávu neuděláte. Jednou jsem to zkusila a moc mi to nechutnalo. Je to sice vopruz a trvá to dlouho kvůli namáčení cizrny ve vodě, ale s čerstvě uvařenou cizrnou je hummus výrazně lepší. Je to jako s plechovkou krájených rajčat a čerstvě natrženými rajčaty na zahrádce. Taky si na chleba radši dáte ty čerstvé 🙂
  2. Nejdříve dejte cizrnu namočit do vody, v té si musí poležet minimálně 12 hodin. Když dáte cizrnu naložit přes noc, druhý den máte starosti už jen s vařením. Hodně se mi osvědčilo kupovat sušenou cizrnu v bio kvalitě. Na první pohled rozdíl mezi obyčejnou a bio cizrnou nepoznáte, ale po nabobtnání se v té obyčejné může objevit spoustu černých kuliček, které musíte vyhodit, protože jsou zkažené. U bio cizrny se mi tohle ještě nikdy nestalo. Vodu z cizrny slejte a vařte v nové vodě nejméně 40 až 60 minut, prostě do té doby, než bude cizrna měkká. Tak a teď máte spoustu času dělat něco jinýho, protože rozvařit cizrnu se vám jen tak nepovede, to vám garantuju 🙂 Zato spálit hrnec s cizrnou se mi bohužel povedlo už několikrát, takže na to taky bacha.
  3. Cizrnu osolte 1 lžičkou soli. Solte ji, až bude úplně měkká, sůl totiž dobu varu u luštěnin hodně prodlužuje. Vodu neslévejte, bude se hodit. Nechte vychladnout a poté rozmixujte 400 gramů cizrnu se lžičkou tahiny, citrónovou šťávou, česnekem, olejem a cizrnovým vývarem, díky kterému bude hummus krásně krémový a jemný.
  4. Vzniklou pastu dejte do misky a patřičně nastylujte. Hummus se vždycky rozetře lžící tak, aby vznikly okraje a uprostřed menší ostrůvek – no nevím, jestli jsem to dokázala správně popsat, radši koukněte na video :)) Doprostřed se dá trochu kuliček cizrny, zalije se olivovým olejem a posype se čerstvou hladkolistou petrželkou. Já přidávám i sezamová semínka, ale jenom pro vzhled, ty tam tradičně vůbec nepatří. Okraje se pak posypou sumakem, což je speciální koření, které se dost často používá ve studené kuchyni.

I když to vypadá složitě a možná zbytečně, má to svůj význam. Hummus se vám takto bude nejlépe nabírat a vy si budete moc všechny ty chutě vychutnat dohromady. A s čím hummus jíst? V Arábii se jí jak jinak než s arabským chlebem, výborný je s rajčaty a kvalitními zelenými olivami s peckou. Já chlebu tolik neholduju, takže hummus jím s řapíkatým celerem, okurkou nebo mrkví. Pro menší hlad a žaludky je to paráda. Zelenina spolu s hummusem zasytí, ale pořád je to lehké a osvěžující jídlo, které v zimě moc ráda vyměním za salát.

A když mě přestane bavit hummus, skvěle ho může zastoupit lilková pasta Baba Ghanoush. To je totiž taky výborná záležitost!

Mějte se krásně,

T.

Můj cizrnový hummus

Můj cizrnový hummus

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Fazolový hummus s pečenou zeleninou | inspiredkitchen.cz
    03/03/2018 at 12:29

    […] už znám zpaměti i uprostřed noci, tak mám radost ještě víc. Takovou obměnu jsem zkusila u klasického cizrnového hummusu – místo cizrny jsem použila obyčejné bílé fazole a zeleninu jsem na rychlo upekla v […]

  • Reagovat