Hlavní jídlo Recepty Tofu & Tempeh

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a bulgurem

Když mi na konci léta přistály dvě bedny domácích paprik a rajčat, hned jsem věděla, co s nimi. Na plněné papriky jsem totiž měla počíháno celkem dlouho. Asi všichni známe klasiku s rajskou omáčkou, mletým masem a knedlíkem, ale jde to i jinak. Já se pustila do pečených paprik s náplní z uzeného tofu, koření a bylinek a podávala je spolu s bulgurem. Ten jsem uvařila v kurkumě a zeleninovém vývaru a lehce si tak připomněla ten úžasně ochucený bulgur, kterým jsem se cpala v Turecku. 🙂

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a bulgurem

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a bulgurem

 

Plněné papriky jsou super v tom, že je můžete naplnit čímkoliv, co vám chutná, takže se nebojte experimentovat. Místo uzeného tofu zkuste tofu bílé, přidejte víc koření, bylinek nebo třeba zeleniny. Zaručeně z nich vždycky postavíte výborný oběd nebo večeři! A pokud vám náplň zbyde, nedělejte si si s tím vrásky. Z náplně totiž můžete udělat tyhle skvělé tofu karbanátky 🙂

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4 porce

Ingredience na papriky:

  • 8 středně velkých paprik
  • 400 gramů (2 balení) uzeného tofu
  • 1 velká bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička uzené papriky (použila jsem od Sonnentor)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 4 lžíce špaldové mouky
  • rostlinný olej na potření papriky a vymazání plechu

Ingredience na rajčatovou omáčku:

  • 400 gramů čerstvých rajčat
  • 150 gramů rajčatového suga nebo kvalitního kečupu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bílá cibule
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce rostlinného oleje

K podávání:

  • 300 gramů pšeničného bulguru
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky soli

Budete potřebovat: mixér typu sekáček, plech, pánev

Postup:

  1. Nejdříve si připravte náplň. Uzené tofu opláchněte a v mixéru rozmixujte. Některé druhy tofu jsou tak jemné, že je můžete i rukou nadrolit.
  2. Bílou cibuli a česnek nakrájejte na jemno.
  3. Vše smíchejte ve velké míse společně s majoránkou, solí, pepřem, špaldovou moukou a uzenou paprikou. Nechte chvíli odležet.
  4. Pořádně očistěte papriky od semínek, ale vršky se stopkou nevyhazujte – budou se hodit později 🙂
  5. Papriky naplňte směsí zhruba do 3/4. To proto, aby vám náplň při pečení nepřetekla. Zazátkujte vrškem se stopkou a dejte na plech vymazaný olejem. Papriky olejem potřete také lehce na povrchu, aby se nespálily.
  6. Pečte zhruba 45 minut na 180°C tak dlouho, dokud papriky nezezlátnou a hlavně nezačnou krásně vonět 🙂
  7. Mezitím se vrhněte na rajčatovou omáčku. Bílou cibulku osmahněte, stejně tak česnek. Jakmile vše zezlátne, přidejte pokrájená rajčata a duste cca 10 minut, aby rajčata změkla a pustila šťávu.
  8. Poté přidejte rajčatové sugo nebo nějaký dobrý domácí kečup, ochuťte solí, pepřem a bylinkami a nechte ještě 5 minut probublávat.
  9. Papriky podávejte s bulgurem, který připravíte velmi jednoduše – bulgur propláchněte pod studenou tekoucí vodou a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, poté nechte pod pokličkou dojít. Až bude hotový, načechrejte ho vidličkou.
  10. Plněné papriky ozdobte čerstvou majoránkou a podávejte. Přeji dobrou chuť! 😊

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a bulgurem

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a bulgurem

Nestačilo? Přidejte si!

2 komentáře

  • Reply
    Recepty s tofu a tipy, jak na něj | inspiredkitchen.cz
    30/08/2018 at 16:06

    […] uzený sýr a je skvělé do jako náplň do bramborových knedlíků s červeným zelím, plněných paprik nebo do tofu karbanátků s pečenými bramborami. Tofu marinované je ochucené kořením tak […]

  • Reply
    Bulgurový salát s bylinkami a granátovým jablkem | inspiredkitchen.cz
    09/12/2018 at 20:17

    […] dobou používám všude možně – ve sladké celozrnné verzi s ovocem a oříšky, jako přílohu nebo třeba do tohodle salátu, který se stal mým velkým favoritem rychle připraveného jídla […]

  • Reagovat