Bezlepkové Hlavní jídlo Luštěniny Recepty

Omáčka z rajčat a červené čočky

Tahle omáčka z rajčat a červené čočky ohromí i zapřísáhlého odpůrce luštěnin. Červená čočka je totiž chuťově tak jemná, že o ní v omáčce skoro ani nevíte. Z luštěnin je také nejlépe stravitelná, nemusí se předem namáčet a doměkka se uvaří během chvilky. Když k omáčce přidáte voňavé bylinky a kukuřičné těstoviny, máte na talíři výborné a lehké jídlo, která s trochou představivosti připomíná nějakou italskou dobrotu, na které si můžou pochutnat i chudáci celiaci 🙂

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 4 porce

Ingredience (4 porce):

  • 200 g červené čočky
  • 200 ml zeleninového vývaru (nebo horké vody se sušeným zeleninovým vývarem – používám značku Alnatura z DM)
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 4 velká zralá rajčata
  • 1 bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sušené italské bylinky (oregano, tymián nebo rozmarýn, bazalka)
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kukuřičné těstoviny penne jako příloha

Postup:

  1. Červenou čočku pořádně propláchněte pod studenou vodou.
  2. Cibulku a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev a rajčata na malé kousky.
  3. Na olivovém oleji osmahněte cibulku a česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte červenou čočku a mrkev. Lehce orestujte a poté podlijte zeleninovým vývarem.
  4. Jakmile čočka vsákne všechnu vodu, přidejte rajčatové pyré a nakrájená rajčata. Osolte, opepřete, nezapomeňte přidat také bylinky. Vařte cca 10 minut na mírném ohni, dokud rajčata nezměknou a omáčka nezhoustne.
  5. Mezitím uvařte těstoviny – vhoďte je do vařící vody, přidejte lžičku soli, kapku oleje a uvařte na skus podle návodu. Jakmile jsou těstoviny měkké, zceďte je a propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Tak se přestanou vařit a budou mít lepší strukturu.
  6. Omáčku nandejte na těstoviny, posypte parmazánem (co takhle zkusit veganský? recept na něj najdete u bezlepkových tagliatelle s bazalkovo-petrželkovým pestem) a ozdobte čerstvým rozmarýnem. Dobrou chuť! 🙂
Omáčka z rajčat a červené čočky

Omáčka z rajčat a červené čočky

Nestačilo? Přidejte si!

4 komentáře

  • Reply
    Ve spíži Inspired Kitchen | inspiredkitchen.cz
    23/04/2017 at 19:34

    […] prakticky do 10 minut. Zkuste třeba tento úžasný indický dhaal z červené čočky nebo rajčatovou omáčku na italský způsob. U obou receptů doslova prosvištíte kuchyní, jak jsou rychlé. Luštěniny jsou velmi levné, […]

  • Reply
    Luštěniny na talíři | inspiredkitchen.cz
    09/07/2017 at 11:29

    […] jako světlejší varianta červené. Zkuste třeba tuto indickou polévku z červené čočky, rajčatovou omáčku k těstovinám nebo čočkový salát s granátovým jablkem a mátou. Oba dva recepty vás překvapí svou […]

  • Reply
    inspiredkitchen.cz
    09/11/2017 at 14:18

    […] Jestli máte Itálii opavdu rádi, zkuste těstoviny s rajčatovou omáčkou z červené čočky. Je výborná […]

  • Reply
    Těstoviny s rajčatovou omáčkou | inspiredkitchen.cz
    20/04/2018 at 08:30

    […] Máte rádi Itálii? Zkuste recept na těstoviny s omáčkou z rajčat a červené čočky. Ta je totiž taky […]

  • Reagovat