Tahle omáčka z rajčat a červené čočky ohromí i zapřísáhlého odpůrce luštěnin. Červená čočka je totiž chuťově tak jemná, že o ní skoro ani nevíte. Z luštěnin je také nejlépe stravitelná, nemusí se předem namáčet a doměkka se uvaří během chvilky. Když k omáčce přidáte voňavé bylinky a kukuřičné těstoviny, máte na talíři výborné a lehké jídlo, které se hodí jak do horkých letních dní, tak vlastně i do zimy. Takže honem na to, jdeme vařit! 🙂
Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 4 porce
Ingredience (4 porce):
- 200 g červené čočky
- 200 ml zeleninového vývaru
- 500 ml rajčatového pyré
- 4 velká zralá rajčata
- 1 bílá cibule
- 1 stroužek česneku
- sušené italské bylinky (oregano, tymián nebo rozmarýn, bazalka)
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě namletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- kukuřičné těstoviny penne jako příloha
Postup:
- Červenou čočku pořádně propláchněte pod studenou vodou.
- Cibulku a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev a rajčata na malé kousky.
- Na olivovém oleji osmahněte cibulku a česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte červenou čočku a mrkev. Lehce orestujte a poté podlijte zeleninovým vývarem.
- Jakmile čočka vsákne všechnu vodu, přidejte rajčatové pyré a nakrájená rajčata. Osolte, opepřete, nezapomeňte přidat také bylinky. Vařte cca 10 minut na mírném ohni, dokud rajčata nezměknou a omáčka nezhoustne.
- Mezitím uvařte těstoviny – vhoďte je do vařící vody, přidejte lžičku soli, kapku oleje a uvařte na skus podle návodu. Jakmile jsou těstoviny měkké, zceďte je a propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Tak se přestanou vařit a budou mít lepší strukturu.
- Omáčku nandejte na těstoviny, posypte parmazánem (co takhle zkusit veganský? recept na něj najdete u bezlepkových tagliatelle s bazalkovo-petrželkovým pestem) a ozdobte čerstvým rozmarýnem. Dobrou chuť! 🙂

Omáčka z rajčat a červené čočky
4 komentáře
Ve spíži Inspired Kitchen | inspiredkitchen.cz
23/04/2017 at 19:34[…] prakticky do 10 minut. Zkuste třeba tento úžasný indický dhaal z červené čočky nebo rajčatovou omáčku na italský způsob. U obou receptů doslova prosvištíte kuchyní, jak jsou rychlé. Luštěniny jsou velmi levné, […]
Luštěniny na talíři | inspiredkitchen.cz
09/07/2017 at 11:29[…] jako světlejší varianta červené. Zkuste třeba tuto indickou polévku z červené čočky, rajčatovou omáčku k těstovinám nebo čočkový salát s granátovým jablkem a mátou. Oba dva recepty vás překvapí svou […]
inspiredkitchen.cz
09/11/2017 at 14:18[…] Jestli máte Itálii opavdu rádi, zkuste těstoviny s rajčatovou omáčkou z červené čočky. Je výborná […]
Těstoviny s rajčatovou omáčkou | inspiredkitchen.cz
20/04/2018 at 08:30[…] Máte rádi Itálii? Zkuste recept na těstoviny s omáčkou z rajčat a červené čočky. Ta je totiž taky […]