Předkrmy a pomazánky Tofu & Tempeh

Veganská vajíčková pomazánka bez vajec

Tahle vajíčková pomazánka bez vajíček není mezi ostřílenými vegany nic novýho. Já jsem ji zkusila teprve teď a vůbec nechápu, proč jsem to odkládala tak dlouho – už při prvním ochutnání jsem se do ní zamilovala. Ale kdo mohl tušit, že pomazánka může chutnat tak moc vajíčkově, když v ní není žádné vajíčko?

V čem je finta? V soli kala namak. To je druh vulkanické soli, která obsahuje velké množství síry a železa. Díky tomu má výraznou chuť a vůni po vajíčkách a taky specifickou růžovo šedou barvu. Jen se nelekněte, až sůl společně s ostatními ingrediencemi rozmixujete. Ta vůně, která se vám rozvine po kuchyni je… no, výrazná je asi hodně slabý slovo. I přesto za tu „vůni“ ta pomazánka stojí. Fakt.

Tip: Pro zpestření do pomazánky přidejte malou cibulku a dobrou plnotučnou hořčici. A nezapomeňte na mletou kurkumu. Tak bude mít fakt žlutou barvu jako ta klasická vajíčková 🙂

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 15 minut
Budete potřebovat: mixér typu sekáček

Ingredience:

  • 100 gramů bílého tofu
  • 1 lžička soli kala namak (kupuji v Country Life)
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 4 lžíce sojanézy (nebo rostlinného oleje, pokud se chcete vyhnout sojanéze)
  • 4 lžíce vody
  • 1 špetka černého drceného pepře
  • 1 lžička polotučné hořčice (libovolné)
  • 1 malá cibule (libovolné)

Postup:

  1. Tofu nejdříve vylisujte – vyndejte ho z obalu, dejte na talíř, položte na něj prkénko a pak zatižte něčím těžkým. Tak z něj vyteče přebytečný nálev, ve kterém odpočívalo. Pokud spěcháte, není to pro výsledek nezbytně nutné, ale nálev může mít na chuť pomazánky vliv. Nechte ho takto lisovat nejméně 15 minut, ideálně půl hodiny.
  2. Pak tofu rozmixujte v sekáčku společně s ostatními ingrediencemi na jemno, v případě potřeby přidejte vodu nebo sojanézu. Můžete ho i rozmačkat vidličkou, pak získáte konzistenci, která podobná klasické vajíčkové pomazánce.
  3. Pomazánka chutná nejlíp, když se trochu proleží a samozřejmě jak jinak, než s čerstvým pečivem a zeleninou. Já ji obvykle dávám na pohankový semínkový chléb, s tím totiž chutná famózně 😉 Dobrou chuť!
Veganská vajíčková pomazánka bez vajec

Veganská vajíčková pomazánka bez vajec

 

Veganská vajíčková pomazánka bez vajec

Veganská vajíčková pomazánka bez vajec

Nestačilo? Přidejte si!

1 Comment

  • Reply
    Jak připravit tofu? Tipy a recepty, díky kterým si ho oblíbíte! | inspiredkitchen.cz
    25/06/2018 at 13:44

    […] jsou výborné taky krémy a pomazánky. Moje nejoblíbenější je veganská vajíčková tofu pomazánka bez vajec, která díky soli kala namak chutná skoro jako klasická vajíčková. Skvělá je i pomazánka […]

  • Reagovat