Menu

Recept Veganská vajíčková pomazánka bez vajec

Jak může pomazánka bez vajíček chutnat jako vajíčková, když v ní není žádné vajíčko? Finta je v soli kala namak. To je druh vulkanické soli, která obsahuje velké množství síry a železa. Díky tomu má výraznou chuť a vůni po vajíčkách a taky specifickou růžovo šedou barvu. Jen se nelekněte, až sůl společně s ostatními ingrediencemi rozmixujete. Ta vůně, která se vám rozvine po kuchyni je… no, výrazná je asi hodně slabý slovo. I přesto za tu „vůni“ ta pomazánka stojí. Fakt!

Tip: Pro zpestření do pomazánky přidejte malou cibulku a dobrou plnotučnou hořčici.

Suroviny

na 2 porce
  • 200 gramů bílého tofu
  • 1 lžička soli kala namak
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky čekankového cirupu
  • 1/2 lžičky černého drceného pepře
  • 1 malá cibule (libovolné)

Postup:

  1. Tofu pořádně osušte od nálevu. Pak rozmixujte v mixéru typu sekáček společně s ostatními surovinami najemno. V případě potřeby přidejte lžíci vody. Můžete tofu rozmačkat vidličkou a pak promíchat se vším ostatním, získáte konzistenci, která je podobná klasické vajíčkové pomazánce.
  2. Pomazánka chutná nejlíp, když se trochu proleží v lednici. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
1 hodina + cca 90 minut kynutí
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
45 minut + chlazení přes noc
  • Předkrmy a pomazánky