Skvělý způsob, jak využít přebytky bílků. Bábovka je voňavá po kokosu, pomerančové šťávě a kůře, plná sladkých pistácií a kyselkavých čerstvých brusinek.
Nemáte možnost sehnat čerstvé brusinky? Nevadí, i ty sušené budou fajn. Anebo použijte místo nich rybíz, ten je krásně nahradí. Bábovka je výborná sama o sobě, takže poleva není vůbec nutná. Ale dekorativně ji rozhodně pozvedne 🙂

Počet porcí: 1 bábovka (forma o průměru 22 cm, objem 2,3 litru)
Doba přípravy: 30 minut + cca 50 minut pečení
Suroviny na bábovku:
- 160 g polohrubé mouky + na vysypání formy
- 20 g kokosu
- 1 vanilkový cukr (10 g)
- 9 g kypřícího prášku do pečiva
- 8 bílků
- 100 g cukru
- 1 špetka soli
- 80 g másla + na vymazání formy
- kůra z 1 pomeranče
- Šťáva z 1 pomeranče (60-70 ml)
- 160 g polohrubé mouky + na vysypání formy
- 20 g kokosu
- 60 g čerstvých brusinek
- 50 g nesolených pistácií
Na polevu:
- 20 g lyofilizovaných brusinek (nebo jahod či malin)
- 50 g cukru moučka
- šťáva z 1/2 citrónu
- horká voda podle potřeby
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo strouhankou.
- Pomeranč ostrouhejte na jemném struhadle. Pak z něho vymačkejte šťávu.
- Mouku smíchejte s kokosem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem.
- Máslo vyšlehejte s jednou polovinou cukru do světlé pěny. (Tip: Menší množství másla šlehám v úzké nádobě a tyčovým mixérem se šlehacími metly na majonézu. Je to raz dva a není nutné neustále stahovat máslo ze stran velké mísy robota 🙂)
- Jakmile máslo s cukrem zesvětlá a nabyde na objemu, po menších částech zašlehejte pomerančovou šťávu a kůru.
- Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a špetkou soli do tuhého sněhu.
- Teď všechny části propojte – do sněhu jemně vmíchejte vyšlehané máslo a směs s moukou. Míchejte jemně, ale tak dlouho, dokud se vše nespojí.
- Těsto po třech menších vrstvách lijte do formy. Každou vrstvu posypte pistáciemi a brusinkami.
- Pečte cca 50-60 minut, podle vaší trouby. Upečenost zkontrolujte špejlí. Vyklápějte a krájejte, až když je bábovka vychladlá.
- Na polevu rozmixujte lyofilizované ovoce na jemný prášek. Pokud ji chcete úplně hladkou, prášek prosijte přes sítko. Pak promíchejte s citrónovou šťávou a moučkovým cukrem. Postupně přidávejte vodu tak, aby měla poleva tekutou konzistenci. Bábovku polévejte, až zchladne. Dobrou chu´t! 🙂

Zatím žádné příspěvky