Sladké

Bílková bábovka s brusinkami a pistáciemi

Skvělý způsob, jak využít přebytky bílků. Bábovka je voňavá po kokosu, pomerančové šťávě a kůře, plná sladkých pistácií a kyselkavých čerstvých brusinek.

Nemáte možnost sehnat čerstvé brusinky? Nevadí, i ty sušené budou fajn. Anebo použijte místo nich rybíz, ten je krásně nahradí. Bábovka je výborná sama o sobě, takže poleva není vůbec nutná. Ale dekorativně ji rozhodně pozvedne 🙂

Bílková bábovka s brusinkami a pistáciemi

Počet porcí: 1 bábovka (forma o průměru 22 cm, objem 2,3 litru)

Doba přípravy: 30 minut + cca 50 minut pečení

Suroviny na bábovku:

  • 160 g polohrubé mouky + na vysypání formy
  • 20 g kokosu
  • 1 vanilkový cukr (10 g)
  • 9 g kypřícího prášku do pečiva
  • 8 bílků
  • 100 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 80 g másla + na vymazání formy
  • kůra z 1 pomeranče
  • Šťáva z 1 pomeranče (60-70 ml)
  • 160 g polohrubé mouky + na vysypání formy
  • 20 g kokosu
  • 60 g čerstvých brusinek
  • 50 g nesolených pistácií

Na polevu:

  • 20 g lyofilizovaných brusinek (nebo jahod či malin)
  • 50 g cukru moučka
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • horká voda podle potřeby

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo strouhankou.
  2. Pomeranč ostrouhejte na jemném struhadle. Pak z něho vymačkejte šťávu.
  3. Mouku smíchejte s kokosem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem.
  4. Máslo vyšlehejte s druhou polovinou cukru do světlé pěny. (Tip: Menší množství másla šlehám v úzké nádobě a tyčovým mixérem se šlehacími metly na majonézu. Je to raz dva a není nutné neustále stahovat máslo ze stran velké mísy robota 🙂)
  5. Jakmile máslo s cukrem zesvětlá a nabyde na objemu, po menších částech zašlehejte pomerančovou šťávu a kůru.
  6. Bílky vyšlehejte s polovinou cukru a špetkou soli do tuhého sněhu.
  7. Teď všechny části propojte – do sněhu jemně vmíchejte vyšlehané máslo a směs s moukou. Míchejte jemně, ale tak dlouho, dokud se vše nespojí.
  8. Těsto po třech menších vrstvách lijte do formy. Každou vrstvu posypte pistáciemi a brusinkami.
  9. Pečte cca 50-60 minut, podle vaší trouby. Upečenost zkontrolujte špejlí. Vyklápějte a krájejte, až když je bábovka vychladlá.
  10. Na polevu rozmixujte lyofilizované ovoce na jemný prášek. Pokud ji chcete úplně hladkou, prášek prosijte přes sítko. Pak promíchejte s citrónovou šťávou a moučkovým cukrem. Postupně přidávejte vodu tak, aby měla poleva tekutou konzistenci. Bábovku polévejte, až zchladne. Dobrou chu´t! 🙂
Bílková bábovka s brusinkami a pistáciemi

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat