Menu

Recept Velikonoční mazanec s podmáslím

Moc ráda přidávám do těsta kefír, jogurt nebo podmáslí, a to hlavně do toho kynutého. Těstu dodá perfektní vláčnost, je takové nadýchanější a vydrží čerstvé i do další snídaně. Tenhle mazanec je s podmáslím, má spoustu rozinek, mandlí a krásně křupavou kůrku. Jen je velká škoda, že jsem ho nestihla vyfotit i nakrojený. Jeden z těch mých čičimonů skočil po větvičce a všechno, co bylo na fotící desce, letělo na podlahu. Mazanec přežil, váza a kočka taky, jen já ten šok z mizející scény musela celkem rozdýchávat :))

Suroviny

na 1 mazanec
  • 1 balení sušeného droždí
  • 300 ml vlažného podmáslí
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 90 g másla
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g rozinek
  • 1 vejce
  • 50 g plátků mandlí

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte droždí, podmáslí, mouku, cukr, na kostičky nakrájené máslo, kůru a extrakt. Těsto hněťte v robotu alespoň 10 minut, poté přidejte rozinky a opět hněťte dalších 5 minut. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 60 minut.
  2. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na vál a vytvarujte bochánek. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte mísou, ve které těsto kynulo (nebo utěrkou) a nechte kynout dalších 20 minut. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
  3. Mazanec na povrchu nařízněte do kříže, potřete prošlehaným vajíčkem, posypte mandlemi a pečte 45 minut. Pokud povrch mazance rychle hnědne, zakryjte ho alobalem. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
30 minut + cca 50 minut pečení
  • Velikonoce
  • Tofu, tempeh a seitan
45 minut + 30 minut pečení
  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
1 hodina