Když jde o saláty, tak docela ráda experimentuju. Saláty totiž miluju a nedokážu si je odepřít ani v zimě. Jenže kdo by se chtěl v chladných dnech cpát listovým salátem? Málokdo. Takže místo okurek a rajčat je řada na pečenou zeleninu.

Pečený česnek vás překvapí. Čpavá ostrost se promění na skvělou sladkou chuť.
Pečená zelenina je nebezpečně návyková příloha. Nedá moc práce, peče se sama a u toho krásně zkaramelizuje, zezlátne a zesládne. Když přihodíte česnek, čerstvé bylinky a trochu labneh, dostane zase úplně jiný rozměr. A s čím ji podávat? Třeba s hnědou čočkou, ochucenou balsamikovou redukcí a bylinkami. Výsledek? Dokonalý salát, který neochladí a bohatě zasytí i jako hlavní jídlo!
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut + 50 minut pečení
Ingredience:
- 3 středně velké červené řepy
- 3 středně velké žluté řepy
- 6 stroužků česneku
- 1 plechovka hnědé čočky
- 1 lžíce balsamikové redukce (použila jsem od dmBio)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- sůl
- pepř
Postup:
- Červenou a žlutou řepu oloupejte. Nakrájejte na měsíčky a v misce ji společně s česnekem (ten neloupejte) promíchejte s olivovým olejem. Dejte na plech, osolte a opepřete. Pečte zhruba 40-50 minut na 180°C, dokud nebude zelenina měkká. Občas na ni mrkněte a promíchejte, aby se nepřipálila.
- Hnědou čočku propláchněte a nechte odkapat. Promíchejte s balsamikovou redukcí, olivovým olejem, octem, sušeným tymiánem, špetkou soli a černého pepře.
- Čočku podávejte s pečenou zeleninou, sýrem labneh a snítkou čerstvého tymiánu. Dobrou chuť! 😊

Čočkový salát s pečenou řepou

Čočkový salát s pečenou řepou
Zatím žádné příspěvky