Sladké

Čokoládový dort s třešněmi

Čokoládový dort s třešněmi jsem dělala mému drahému na narozeniny. Slavíme je v létě, což je pro tvorbu dortů naprosto ideální. Zahrádky i obchody překypují čerstvým letním ovocem a do náplně tohoto dortu ho opravdu hodně spotřebujete. I když jsou třešně jsou v srpnu už lehce za zenitem, i tak se ozývám s receptem. Dort totiž bude super nejenom s třešněmi, ale i třeba s ostružinami nebo malinami. Anebo se bude hodit příští rok! 🙂

Čokoládový dort s třešněmi

Doba přípravy: 40 minut příprava, 25-30 minut pečení + 2 hodiny chlazení

Počet porcí: 1 třípatrový dort (použila jsem 3 formy o průměru 16 cm)

Ingredience na těsto:

  • 50 g kakaa
  • 80 g najemno namletých mandlí
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 5 vajec
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleje + na vymazání forem

Ingredience na náplň:

  • 500 g třešní + na ozdobu
  • 60 g cukru
  • 500 g plnotučného tvarohu z alobalu
  • 3 lžíce medu (podle chuti)
  • šťáva z 1/2 citrónu

Postup:

  1. Kakao smíchejte s mandlemi, moukou a práškem do pečiva.
  2. Bílky oddělte od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem do sněhu. Postupně zašlehejte všechny žloutky a olej. Pak do směsi prosijte sypké suroviny přes cedník. Stěrkou jemně promíchejte.
  3. Troubu rozehřejte na 170 °C a připravte si formy. Nejdříve je vymažte trochou oleje. Pak si vezměte tužku, na pečicím papíru obkreslete dno formy a nůžkami vystřihněte vzniklý kruh. Ten nalepte na dno formy. Ze zbytku papíru ustříhněte pruh zhruba stejně široký a dlouhý, jako je postranní část formy. Pak na ni pruh papíru nalepte. Tak postupujte u všech forem.
  4. Formy dejte na plech. Těsto rovnoměrně vlijte do všech forem. Celý plech dejte do trouby a pečte 25-30 minut. Upečené těsto zkontrolujte špejlí. Špejle musí být po vytažení úplně suchá.
  5. Korpusy nechte úplně vychladnout na mřížce, pak vyndejte z forem a odstraňte kusy pečicího papíru.
  6. Třešně vypeckujte, dejte do hrnce a zasypte cukrem. Na mírném stupni vařte 15-20 minut, dokud se úplně nerozvaří. Pak nechte vychladnout.
  7. Tvaroh vyšlehejte s medem a citrónovou šťávou.
  8. Jeden korpus dejte na talíř nebo podnos, na kterém chcete dort servírovat. Potřete 1/3 krému a na něj dejte 1/3 rozvařených třešní. Na krém dejte druhou část korpusu a opět potřete 2/3 krému a rozvařených třešní. Položte třetí korpus a potřete zbylým krémem a třešněmi. Dejte do lednice vychladit aspoň na tři hodiny.
  9. Vychladlý dort ozdobte čerstvými třešněmi. Dobrou chuť! 😊
Čokoládový dort s třešněmi a kočičí bandita 🙂

Nestačilo? Přidejte si!

Zatím žádné příspěvky

Reagovat