Menu
Jak připravit tofu? Recepty a tipy, jak na něj

Jak připravit tofu? Recepty a tipy, jak na něj

Spousta lidí se při představě konzumace bílého tofu otřese odporem. Uznávám, že na první pohled tofu vypadá jako hodně divné bílé cosi bez chuti a bez zápachu, pokud si ale koupíte neupravené bílé tofu a hned ho ochutnáte, je to jako byste si vzali kousek syrového masa a hned se do něj pustili. Asi byste si taky moc nepochutnali. U tofu je hrozně důležité ho správně připravit, aby vám chutnalo. A těch způsobů, jak s tofu kouzlit, je strašně moc.

Tofu se dá jíst naslano, nasladko, můžete ho marinovat, péct, mixovat – možností je spousta. Abyste to měli jednodušší, sepsala jsem pro vás pár tipů a receptů, díky kterým si na něm určitě pochutnáte. Recepty s tofu najdete v článku dole. Než k nim ale přejdeme, je potřeba se s ním trochu seznámit. Aby vaše kamarádství s tofu vydrželo věčně! 

Co to vlastně tofu je? Je to sýr? 

Vždycky mě pobaví, když vidím v regálech obchodů označení tofu sýr. Tofu se sýrem ale nemá nic společnýho. Je to výrobek ze sóji, respektive ze sójových bobů, které se namáčí ve vodě, pak se rozmixují na kaši a ta se pasíruje přes síto. Vznikne sójový nápoj, který se vysráží a zatíží, aby vytekla přebytečná voda. Voilà, výsledkem je bílé tofu natural. To se dále ještě upravuje a ochucuje, takže můžete narazit na tofu uzené, marinované, tofu s bylinkami nebo třeba s řasou nori.

Proč tofu jíst? Není to nezdravý? 

Není. Pokud nemáte alergii na sóju, je vhodný pro všechny, nejenom pro vegetariány. I pro sportovce a pro ty, co zrovna drží dietu – je plný bílkovin, je bez tuku, bez sacharidů, navíc plný vápníku a železa. Ale všeho s mírou. Sója obsahuje spoustu hodnotných látek, které jsou člověku prospěšné, ale protože je to alergen, nemělo by se to s ní přehánět. Stejně jako s žádnou potravinou. Když se budete od rána do večera cpát masem a vejci, je to podobně nezdravé, jako každodenní konzumace tofu. Obecně se doporučuje jíst sójové výrobky tak dvakrát, maximálně třikrát týdně.

Sója je ale špatná! Je to modifikovaná plodina, kterou nezabije ani Randap! 

(To je herbicidní postřik na plevel.)

Ano, většina sóji pěstované na naší planetě je GMO (geneticky modifikovaná). Ta je ale dávána zvířatům. Sója pro lidskou spotřebu není geneticky modifikovaná a pokud ano, musí to být uvedeno na obalu. Výrobci, jejichž produkty jsou bez GMO, se s tím na obalu moc rádi pochlubí, takže koukejte na obaly. Doporučuju nakupovat už ověřené produkty, u neověřených vždy zkontrolujte, zda není vyroben z GMO sóji.

Jaké tofu teda mám koupit a kde? 

Nejlepší je tofu čerstvé, které má velmi jemnou chuť i konzistenci. To se dá pořídit v obchodech s asijskými potravinami. V Praze je takových obchůdků habaděj, pro Pražáky je nejdostupnější K-Shop u Palladia nebo malý vietnamský obchůdek ve Vršovicích, kde na 20 metrech čtverečních najdete snad úplně všechno. Nebo zamiřte rovnou do Sapy. Prodávají ho v plastových krabičkách v nálevu. Tím, že je čerstvé, má velmi krátkou trvanlivost, musí se spotřebovat do týdne. Pokud nemáte čas ani možnosti tofu shánět po vietnamských tržnicích, navštivte obchody se zdravou výživou. Tofu dnes ale najdete i v supermarketu. Pro mě chuťově nejlepší supermarketové tofu je značky Sunfood. To vám v lednici neotevřené vydrží i měsíc a navíc vyrábí kromě bílého tofu i další ochucené varianty.

Jak tofu správně připravit?

Málokdo to ví, ale tofu je nejlepší před přípravou vylisovat. Pak se totiž zbavíte přebytečného nálevu, ve kterém nějakou dobu plavalo. Bude mít mnohem lepší chuť, pevnější konzistenci, nebude se drolit a na pánvi zběsile prskat :) Celý kus tofu opláchněte, položte na mělký talíř a zatižte něčím těžkým. Dělám to většinou tak, že tofu položím na talíř, ze kterého voda nebude vytékat. Na tofu pak položím menší kuchyňské prkénko a to zatížím těžkými knihami nebo závažím. Tofu nechte nejméně 30 minut lisovat.

Recepty s bílým tofu

To, že  tofu nijak nechutná, je vlastně jeho výhoda. Umí tak do sebe nasát veškeré chutě. Výborně funguje v asijské kuchyni. Asi nejraději mám tofu s rajčaty, super rychlou smaženou rýži s kimchi nebo indické curry, kde tofu krásně pojme chuť omáčky. Do všech těchto receptů používám bílé tofu natural.

Marinované a pečené tofu

Pokud chcete kouzlit s chutí, dejte tofu marinovat. Nejjednoduší je naložit ho trochou sójové omáčky, ale marinádu můžete použít v podstatě jakoukoliv. Pak se dá osmažit na pánvi nebo péct. 

Recepty s uzeným a marinovaným tofu

Pokud vám bílé tofu nezachutná, zkuste jeho ochucené varianty. Uzené tofu chutí připomíná uzený sýr. Tofu marinované je ochucené kořením tak dokonale, že ho zvládnou sníst i ti, kdo z nějakého důvodu nedokážou pozřít přírodní ani uzenou verzi. Používám ho hlavně, když spěchám nebo se mi nechce plácat s marinováním.

Pomazánky z tofu

Z tofu jsou výborné taky krémy a pomazánky. Moje nejoblíbenější je veganská vajíčková tofu pomazánka bez vajec, která díky soli kala namak chutná skoro jako klasická vajíčková.

Dresingy a krémy z tofu

A nemusíte zůstávat jen u pomazánek. Z tofu jsou výborné i dresingy, krémy a taky třeba veganská domácí majonéza. Na krémy použijte silken tofu, což je extra jemné tofu, které lze rozmixovat do hladkého krému, omáčky nebo dresingu. Pokud byste mixovali klasické tofu, nikdy byste nedosáhli té jemné konzistence, jakou umožní silken tofu. Tenhle druh tofu koupíte v obchůdcích s asijskými potravinami anebo ve zdravé výživě.

Sladké recepty s tofu

Věřte nebo ne, tofu se dá použít i na sladko. Můžete z něj použít sladké krémy, které využijte jako náplň do pečených i nepečených dortů, koláčů a tartaletek. V nepečené formě ho můžete jíst jako jogurt nebo krém. 

Snad jsem tofu dostatečně přiblížila a je vám aspoň o trošku sympatičtější!

Mějte krásný den ♥️

T.

 

Další články z mého blogu

Rady a tipy do kuchyně, cestování nebo něco o mně? Počtěte si!
Ve spíži Inspired Kitchen
Rady a tipy do kuchyně 16. 01. 2023

Ve spíži Inspired Kitchen

Občas se mě někdo ptá, jak se stíhám stravovat zdravě a u toho chodit do práce, stýkat se s přáteli, sportovat, fotit, jednoduše žít :) Základem je dobře plánovat – jak vaření, tak i nákup potřebných surovin. A v neposlední řadě dobře vybavená spíž. To je vlastně to nejdůležitější, aby pro vás vaření bylo hračka, protože pak lze i z těch nejzákladnějších potravin kdykoliv uklohnit něco chutného. A které potraviny ve vaší spíži rozhodně nesmí chybět? A kde se dají sehnat? Tak čtěte!

Přečíst článek
Marocká kuchyně na vlastní pěst
Cestování 16. 01. 2023

Marocká kuchyně na vlastní pěst

Maroko je země, která mě neskutečně fascinuje. Stačí 4 hodiny letu, aby jste se dostali do úplně jiného prostředí – do exotické země s velkou intenzitou barev a vůní, rozmanitostí krajiny a štědrostí místních obyvatel. Štědrost a bohatost se prolíná i do místní kuchyně – tolik chutí a vůní jen tak v žádné jiné kuchyni nenajdete. Ne nadarmo se říká, že marocká kuchyně jednou z nejlepších na světě. A protože jsme s přítelem velcí milovníci jídla a cestování, rozhodli jsme se Maroko a jeho kuchyni prozkoumat na vlastní pěst.

Přečíst článek