Menu

Recept Cuketová pomazánka na topinky

Když už nevíte, kam ty cukety nacpat… nastrouhejte ji nahrubo, orestujte spolu s pár dalšími surovinami a dejte na topinku nebo na sucho opečený plátek chleba. Budete překvapení, jak rychle vás ta přemíra cuket přestane trápit! 

Suroviny

na 4 porce
  • 1 žlutá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 středně velká cuketa (cca 250 g)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky celého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného mletého chilli
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 1 dcl vody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky třtinového cukru (nemusí být)
  • plátky chleba nebo topinky

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Cuketu nastrouhejte nahrubo (pokud je starší a hodně vodnatá, posypte ji trochou soli a pak vymačkejte přebytečnou vodu). Mladé cukety vypotit nepotřebují.
  2. Na rozehřátém oleji krátce (cca 1 minutu) nechte zpěnit semínka římského kmínu. Pak přidejte cibuli a česnek a orestujte dozlatova. Poté přimíchejte cuketu, zasypte mletým římským kmínem, paprikou, chilli a dalších 5 minut restujte. Přidejte rajčatový protlak, vodu, sůl, cukr (pokud použijete) a promíchejte.
  3. Plátky chleba opečte na suché pánvi do křupava. Na ně dejte pomazánku, ozdobte čerstvým tymiánem a hned podávejte. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!