Menu

Recept Pohanka se zeleninou, houbami a seitanem

Jedno z mých oblíbených pohankových jídel, je vlastně hrozně jednoduché a většinou dopadá tak, že vše smíchám dohromady, ale to pak nejsou rozpoznat součásti 😃 Pohanka uvařená v sojové a teriyaki omáčce, seitan, shitake houby a krátce orestovaná zelenina k tomu. Cuketa, fazolky, hrášek.. cokoliv co zrovna najdu v lednici. Důležitý je lilek, mám pro něj slabost :)) Prostě obyčejná miska pro večeře ve všední dny 🤗

A cože je to ten seitan? Seitan je alternativa masa, rostlinná bílkovina z pšeničného lepku. Nic pro celiaky, ale i přesto je seitan velmi dobře stravitelný. Dá se koupit v obchodech se zdravou výživou. Při nákupu pohanky dejte pozor, jakou kupujete. Podle způsobu loupání slupky se totiž zásadně liší její chuť. Pár rad k nákupu a přípravě pohanky najdete tady: Jak správně připravit pohanku

Suroviny

na 2 porce
  • 250 gramů mechanicky loupané pohanky kroupy
  • 400 ml vody
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce teriyaki omáčky
  • sezamový olej
  • 300 gramů seitanu speciál
  • 200 g lilku
  • 100 g zelených fazolek
  • 80 g čerstvých hub shitake
  • 40 g hrášku
  • sůl, černý mletý pepř
  • hráškové výhonky
  1. Pohanku propláchněte. Dejte ji do hrnce a zalijte vodou. Promíchejte se sójovou a teriyaki omáčkou, lžičkou oleje a vařte na mírném stupni 10 minut. Pak dejte bokem a nechte pod pokličkou 15 minut dojít.

Tip: Pokud máte čas a chcete, aby si pohanka zachovala víc rutinu, vařte ji jen 5 minut. Poté hrnec i s poklicí dejte pod peřinu. Nechte 30 minut (klidně i déle). V teple peřin pohanka krásně změkne. Hrnec i s poklicí vždycky zabalím do utěrky, ať mi nezašpiní peřiny :)

  1. Nakrájejte seitan na menší kousky, lilek na kolečka. Fazolky a houby očistěte.
  2. Kolečka lilku z obou stran osolte a nechte vypotit. Přebytečnou vodu utřete ubrouskem. 
  3. Na pánvi rozehřejte olej. Nejdříve orestujte lilek z obou stran. Pak orestujte fazolky a hrášek. Osolte, opepřete a dejte bokem.
  4. Do pánve vlijte další lžíci oleje, vmíchejte seitan a houby. Restujte cca 5 minut. Pánev odstavte z plotýnky a vlijte sójovou a teriyaki omáčku. Promíchejte, aby se jimi vše dobře obalilo.
  5. Uvařenou pohanku podle chuti dosolte a dopepřete.
  6. Do misky vložte pohanku, orestovanou zeleninu, houby a seitan. Ozdobte výhonky hrášku. Přeju dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!