Chana masala je jídlo, na které s jistotou natrefíte v každé restauraci v Indii, ať už se vyskytujete v jakékoliv její části. Oproti jiným indickým jídlům se u něj nemusíte bát, že vás svou pálivostí vystřelí na měsíc, pálí totiž jenom jemně. V Indii pro mě vždycky znamenalo sázku na jistotu, protože mi bylo vždycky jasné, co z kuchyně přinesou.
Základem je cizrna, rajčata, cibule, zelené chilli a samozřejmě koření, které tomu dodá tu správnou chuť a vůni. Výsledkem je velmi husté cizrnové kari, které vás spolu s rýží nebo naanem dokáže zasytit natolik, že na dezert rozhodně myslet nebudete. Takže nic nebrání tomu ho zkusit, no ne? 😊
PS: Všechny ingredience jsou u nás velmi dobře dostupné, až na sušené kari listy. Ty se dají sehnat ve specializovaných obchodech s kořením, případně v obchůdcích s indickými potravinami. Doporučuji pohledat na internetech. Jsou hodně specifické, ještě jsem nenašla jejich adekvátní náhradu. Pokud je neseženete, holt je vynechte.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 2 lžíce slunečnicového oleje (nebo ghí)
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 10 sušených kari listů
- 1 lžička mletých koriandrových semínek
- 1 lžička sušeného červeného chilli
- 1 žlutá cibule
- 1 zelená chilli paprička
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 2 velká rajčata (ideálně bez slupky)
- 100 g plnotučného bílého jogurtu (nebo kokosového mléka)
- 300 g uvařené cizrny
- 1 lžička soli
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- čerstvý koriandr
- 1 červená cibule k podávání
Postup:
- V pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej nebo ghí. Nejdříve orestujte kmín. sušené kari listy, mletý koriandr a chilli, stačí půl minuty, aby se koření rozvonělo. Přidejte cibuli a chilli papričku nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, zázvor a restujte, dokud vše nezměkne a nezezlátne.
- Pak přimíchejte na kostičky nakrájená rajčata a vařte zhruba 5 minut, až se rajčata rozvaří.
- Do směsi vmíchejte cizrnu, jogurt nebo kokosové mléko. Vařte dalších 5 minut, aby se vše propojilo. Pokud je směs příliš hustá, přidejte další jogurt nebo kokosové mléko . Ochuťte citrónovou šťávou a solí.
- Cizrnové kari posypte čerstvým koriandrem nasekaným najemno. Servírujte s červenou cibulí nakrájenou na tenká kolečka, basmati rýží nebo naanem. Dobrou chuť! 🙂

Zatím žádné příspěvky