Menu
Inspired Kitchen v 10 odpovědích

Inspired Kitchen v 10 odpovědích

Už dlouho se tu neobjevilo nic moc osobního. A protože čas značně uplynul, pár věcí se u mě změnilo a já mám pocit, že by si blog zase zasloužil trochu připomenout, kdo ho tvoří, sepsala jsem pár nejčastějších otázek, se kterými se na mou osobu potkávám. I s odpověďmi samozřejmě! :)

Čím se živíš?

Primárně se živím tvorbou obsahu na sociální sítě. Ne moje, ale klientské. To znamená, že fotím, píšu články, tvořím a natáčím recepty, pomáhám s foodstylingem… to všechno dělám pro agentury nebo přímo pro klienty, kteří mají co do činění s jídlem. Blog je fajn vizitkou pro klienty, ale sám o sobě mě vlastně skoro vůbec neživí.

Na blogu je hodně receptů bez lepku nebo laktózy, máš nějaké alergie?

Dřív jsem měla hodně zažívacích problémů a myslela si, že to je hlavně stravou. Vyřadila lepek a mléko, experimentovala se vším možným – s veganstvím, makrobiotikou, raw nebo kombinovanou stravou… byla jsem sama sobě pokusným králíkem 🙂 Pak jsem odjela na měsíc do Indie a tam přestala stravu tolik řešit. A v tu chvíli mi začalo být nejlíp. Uvědomila jsem si, že je to hodně v hlavě a že občas si ty problémy možná sama jenom vytvářím. Momentálně jím kromě masa všechno a je mi tak nejlépe.

Jsi vegetarián nebo vegan?

Asi ani jedno. Moc nemám ráda tyhle škatulky. Zhruba z 80 % převažuje strava čistě rostlinná, zbylých 20 % je vegetariánská. Už nějakou dobu se snažím jíst flexibilně, vadí mi jakýkoliv směr, který něco zakazuje. Jím hlavně tak, abych se po jídle cítila dobře.

Proč nejíš maso?

Bez masa se cítím líp. Lehčeji. A dost nerada řeším jeho úpravu, otázky, co se zbytky, jeho vůni… každopádně ne vždycky je možnost pro vegetariánskou volbu, třeba při cestování nebo na oslavách. Pak vždycky myslím hlavně na to, jak se po jídle budu cítit. Když bych si měla vybrat mezi smažákem a plátkem kuřecího, jdu do masa.

Prasíš vůbec někdy?

Jsem asi fakt anomálie, ale moc ne. Zdravě jím ráda a nemusím se do toho nutit. Je to dost o zvyku. Moje hlava a tělo už je tak nastavený. Kdybyste přede mně dali talíř chipsů a talíř zeleniny, šáhnu po tý zelenině. A udělám si k ní výbornej falafel a hummus :)

Jestli se tomu dá říkat hřích, tak docela ujíždím na mexický kuchyni – naprosto miluju burrito s fazolemi, zakysanou smetanou a cheddarem. Ze sladkýho pak vítězí čokoláda a zmrzlina. A asi největším mým hříchem je to, že nejsem úplný abstinent a ráda si občas dám pivko nebo sklenku vína. Červenýho.

Počítáš kalorie?

Ne. Nechci být otrokem kalorických tabulek a kalkulačky.

Existuje nějaká zdravá potravina, kterou nemusíš?

Moc mě neužije na nakládanou zeleninu, což je škoda, protože je moc zdravá. Na tom bych ráda zapracovala 🙂 Co nedokážu pozřít, to jsou takový ty zelený elixíry v prášku, jako je zelený ječmen nebo chlorella. A práškový hrachový protein. Ten taky nedávám.

Co uvaříš, taky sama sníš?

Snažím se žít beze zbytku, takže to, co doma uvařím, to se taky sní, respektive se o to snažím. Nežiju sama, takže ne, nejím to sama 🙂 Pokud vařím někde ve studiu nebo mimo domov, beru to jako práci. Vždy jídlo jako první nabídnu klientům a kolegům. Když se sní, mám z toho radost. Jen málokdy je ale možné sníst vše, co se za celý den vyprodukuje.

Recepty vymýšlíš sama? Odkud bereš inspiraci?

Hodně mě ovlivňuje sezóna a dovolené v zahraničí, třeba po návštěvě Libanonu jsem pořád dělala hummus. A tabbouleh. Samozřejmě jsem také hodně ovlivněná sociálními sítěmi, spoluprácemi, českými i zahraničními blogy… a tím, co mám doma a potřebuju zužitkovat :)

Co děláš kromě vaření?

Jídlo a práce kolem něj mi zabírá hodně času, naštěstí mě to baví. Kromě toho hodně sportuju, cvičím, běhám, když není nálada na sport, jdu se aspoň ven projít. Strašně ráda chodím po restauracích. Nebo si čtu. A teď začínám malovat. Zatím je to dost v plenkách, ale až budu mít odvahu, třeba se s něčím pochlubím :)

Tak… a kdyby vás cokoliv dalšího zajímalo, klidně se ptejte :)

Mějte krásný den! 🤍

T.

Další články z mého blogu

Rady a tipy do kuchyně, cestování nebo něco o mně? Počtěte si!
Ve spíži Inspired Kitchen
Rady a tipy do kuchyně 16. 01. 2023

Ve spíži Inspired Kitchen

Občas se mě někdo ptá, jak se stíhám stravovat zdravě a u toho chodit do práce, stýkat se s přáteli, sportovat, fotit, jednoduše žít :) Základem je dobře plánovat – jak vaření, tak i nákup potřebných surovin. A v neposlední řadě dobře vybavená spíž. To je vlastně to nejdůležitější, aby pro vás vaření bylo hračka, protože pak lze i z těch nejzákladnějších potravin kdykoliv uklohnit něco chutného. A které potraviny ve vaší spíži rozhodně nesmí chybět? A kde se dají sehnat? Tak čtěte!

Přečíst článek
Jak připravit tofu? Recepty a tipy, jak na něj
Rady a tipy do kuchyně 16. 01. 2023

Jak připravit tofu? Recepty a tipy, jak na něj

Spousta lidí se při představě konzumace bílého tofu otřese odporem. Uznávám, že na první pohled tofu vypadá jako hodně divné bílé cosi bez chuti a bez zápachu, pokud si ale koupíte neupravené bílé tofu a hned ho ochutnáte, je to jako byste si vzali kousek syrového masa a hned se do něj pustili. Asi byste si taky moc nepochutnali. U tofu je hrozně důležité ho správně připravit, aby vám chutnalo. A těch způsobů, jak s tofu kouzlit, je strašně moc.

Přečíst článek